Business Internaţional

Încetinirea majorărilor salariale este relaxantă pentru BCE, care cel mai probabil va reduce dobânzile în iunie. În SUA, rezistenţa economiei încă dă dureri de cap celei mai puternice bănci centrale din lume

Încetinirea majorărilor salariale este relaxantă...

Autor: Catalina Apostoiu

22.05.2024, 23:13 158

Preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a in­dicat recent că o re­du­ce­re a dobânzilor este foarte probabilă luna viitoare, cu acce­lerarea creşterii pre­ţu­rilor de consum aflată acum în mare măsură sub con­trol, scrie Bloomberg.

„Sunt foarte în­cre­­ză­toare că avem inflaţia sub control“, a declarat aceasta.

Dobânda de refe­rin­ţă, aflată la un maxim record de 4% din toamna anului trecut, este aşteptată a fi re­dusă cu un sfert de punct procen­tual, investitorii luând în calcul un alt pas similar în sep­tembrie şi înclinând către o reduce­re finală pe 2024 în decembrie.

Membrii consiliului guvernator al băncii refuză să se angajeze cu privire la o anumită cale a dobân­zilor după prima reducere din iunie, un sentiment îm­părtăşit de Lagarde.

Joachim Nagel, membru al con­siliului, ve­de o ten­din­ţă po­zi­tivă în ceea ce priveşte sala­riile din zona euro, dar îndeamnă la prudenţă în legătură cu dobânzile după prima reducere din iunie.

„Mă aştept ca creş­terea sala­riilor să se modereze pe măsură ce inflaţia con­ti­nuă să se tempereze,“ a decla­rat preşedintele Handelsblatt. „Deo­camdată, lucrurile par să meargă într-o direcţie bună“.

Totuşi, după mişcarea din iunie, „nu ar trebui să reducem dobânzile în grabă şi să punem în pericol ce am obţinut“, a avertizat Nagel.

În pofida optimismului cu privire la salarii, Nagel a făcut apel pentru menţinerea vigilenţei în monitorizarea evoluţiei acestora. Potrivit acestuia, nesiguranţa este „în continuare ridicată“, astfel încât chiar dacă dobânzile sunt reduse pentru prima dată în iunie, acest lucru nu înseamnă că acestea vor continua să scadă în şedinţele următoare. „Nu suntem pe auto-pilot“, a declarat acesta.

Comentarii similare au venit din partea şefei BCE. „Trebuie să fim dependenţi de date. Este o decizie colectivă luată de toţi membrii Consiliului Guvernator şi este foarte dificil de prescris sau anticipat o cale după prima reducere, dacă va fi o astfel de reducere“.

Între timp, în SUA, oficialii Fed îndeamnă la răbdare cu privire la deciderea momentului primei reduceri de dobânzi, relatează Reuters.

Strategii băncii centrale americane au declarat că este prudent ca aceasta să mai aştepte câteva luni pentru a se asigura că inflaţia chiar se îndreaptă către ţinta de 2% înainte de a începe să reducă dobânzile.

„În absenţa unei răciri semnificative a pieţei muncii, am nevoie să văd câteva luni în plus de date bune legate de inflaţie înainte de a mă simţi confortabil în susţinerea unei relaxări a politicii monetare“, a declarat Christopher Waller, guvernator Fed.

Creşterea pieţei muncii a încetinit peste aşteptări în aprilie, iar creşterea salariilor anuale a coborât sub 4,0% pentru prima dată în aproape trei ani, însă este probabil prea devreme pentru a anticipa că Fed-ul va începe reducerea dobânzilor mai devreme de septembrie, cu piaţa muncii rămânând sub presiune.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24