Business Internaţional

Indicii europeni au deschis în scădere, investitorii fiind îngrijoraţi de măsurile anticriză luate de liderii europeni

Indicii europeni au deschis în scădere, investitorii fiind îngrijoraţi de măsurile anticriză luate de liderii europeni

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu

12.12.2011, 10:43 289

Bursele europene au deschis luni în scădere, după disiparea optimismului iniţial generat de acordul de guvernanţă fiscală şi economică de la summit-ul UE, investitorii fiind îngrijoraţi de măsurile anticriză pe termen scurt şi de impactul austerităţii asupra economiei, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene s-a retras cu 0,7% până la ora 8:11 GMT (10:11 ora României), după ce a închis vineri în urcare cu 1,3%.

Şefii de stat sau de guvern din ţările UE, cu excepţia Marii Britanii, au convenit vineri la Bruxelles să încheie un nou tratat pentru consolidarea guvernanţei fiscale şi coordonarea politicilor economice, precum şi să finanţeze FMI cu 200 miliarde euro pentru a ajuta creditorul de la Washington să sprijine statele din zona euro.

Pieţele şi moneda euro au crescut vineri datorită optimismului generat de acord, însă investitorii cer măsuri care să rezolve tensiunile imediate din pieţe, precum accesul dificil la credite al ţărilor şi băncilor europene şi creşterea economică greoaie, care nu dă semne de revenire şi stabilizare la niveluri optime.

Cele mai abrupte scăderi în debutul şedinţei de luni pe pieţele europene au fost înregistrat în sectorul bancar, din cauza temerilor privind expunerea instituţiilor financiare pe datoriile de stat ale ţărilor de la "periferia" zonei euro.

În Asia, indicele MSCI al pieţelor emergente a urcat cu până las 1,4%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în urcare cu 1,5%, datorită optimismului generat de summit-ul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO