Business Internaţional

Inflaţia ameninţă un produs considerat imun la recesiune: Berea

Inflaţia ameninţă un produs considerat imun la...

Autor: Catalina Apostoiu

26.02.2023, 20:42 1560

Nu există nicio îndoială că cehii sunt mari iubitori de bere, însă cu inflaţia la un maxim record, pre­ţurile acesteia urcă cu aproape cinci sau zece coroane pe o jumătate de litru. Scumpirea are însă mai puţin de-a face cu berea în sine, cât cu cos­turile de gestionare a afacerilor din domeniu, scrie Czech Radio.

Deşi cehii consumă mai puţină bere decât în trecut, ţara lor înregis­trează în continuare cel mai ridicat consum pe cap de locuitor din Europa, iar întâlnirile din puburi reprezintă un ritual pentru mulţi cehi şi expaţi. Însă, cu inflaţia în creştere vertiginoasă, este consumul de bere ameninţat?

Jana Koubova este proprietara Duende, un bar popular situat în cen­trul Pragăi. Jana deţine afacerea din 2000 şi spune că berea s-a scumpit dramatic de când a deschis pubul.

În cazul berii, scumpirea nu vine neapărat de la producători, sublinia­ză Koubova. Barurile ridică preţurile cu cinci sau zece coroane din cauza scumpirii energiei şi gazelor.

Proiecţii de la finalul anului 2022 indicau că preţul mediu al berii va creşte cu peste 70 de coroane pe ju­mă­tate de litru în Cehia. Deocam­dată, Jana a reuşit să nu majoreze preţurile prea mult pentru a-şi ţine clienţii mulţumiţi.

Iar, deşi preţurile berii sunt în creş­tere, Jana crede că cehii îşi vor duce mai departe îndelungata tradi­ţie legată de bere.

În Marea Britanie, în încercarea de a bate scumpirile, un producător de bere îşi face stocuri de malţ, notează Reuters.

La Milton Brewery din estul Angliei, depozitul lui Richard Naisby este plin ochi cu paleţi încărcaţi cu malţ. Deşi înainte obişnuia să co­mande malţul când avea nevoie de el, Naisby îşi face acum rezerve, cumpă­rând cu trei, până la patru luni în avans pentru a compensa impactul preţurilor în creştere dramatică.

Carlsberg avertiza recent că se teme că berea „va deveni prea scumpă în Europa“, potrivit retaildetail.eu.

Carlsberg avertizează că euro­penii ar putea consuma mai puţină bere în acest an. „2023 va fi un nou an dificil“, a declarat CEO-ul companiei Cees ‘t Hart. „Deşi berea este în mod istoric o categorie de produse de larg consum rezilientă, preţurile în creşte­re, dublate de inflaţia în general ridicată, ar putea avea un impact negative asupra consumului de bere în unele pieţe, în special în Europa“.

Şi în SUA berea este din ce în ce mai scumpă. În ultimele 13 săptămâni din 2022, preţurile berii în retail au avansat cu o medie mult peste cea normală, de 7%, relatează USA Today.

În perioada respectivă s-a înregistrat şi un declin al volumului de bere comercializată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO