Business Internaţional

intarzierile livrarilor Airbus A380 trag in jos actiunile EADS cu 20%

15.06.2006, 00:00 17

Compania Airbus a anuntat ca va fi obligata sa-si amane livrarile de aparate de zbor A380 catre clienti cu pana la sapte luni din cauza blocajelor inregistrate in procesul de productie, relateaza International Herald Tribune.

Anuntul reprezinta o noua lovitura pentru producatorul european de aeronave, care se bazeaza pe A380 in ceea ce priveste pastrarea avantajului legat de vanzari pe care-l are in fata rivalului american Boeing. Compania a declarat ca desi se asteapta inca sa livreze primul din avioanele cu o valoare de 300 mil. dolari pana la sfarsitul acestui an, catre Singapore Airlines, considera ca nu va reusi sa livreze decat noua din cele 25 de aparate de zbor promise initial clientilor in anul 2007.

"Este o problema majora pentru noi, iar companiile aeriene sunt foarte dezamagite", a declarat John Leahy, director de operatiuni in cadrul Airbus.

In ultimii ani, Airbus a intampinat mai multe probleme cu noul aparat A380, de la solicitari ale clientilor legate de introducerea unor motoare mai silentioase, pana la probleme legate de greutate si economie de carburant. Anul trecut, Airbus a amanat livrarile cu sase luni, spre nemultumirea multora dintre cele 16 companii aeriene care inaintasera comenzi pentru 159 de aparate A380.

Airbus a aratat ca ultima intarziere este cauzata de "probleme de ordin industrial" legate de instalarea firelor de la sistemele electrice. In acelasi timp, aceasta intarziere ar putea reduce schema de productie in 2008 de la 35 la 26-30 de avioane, in timp ce in 2009 Airbus ar putea produce numai 40 din cele 45 de aparate de zbor anuntate anterior.

"Pur si simplu nu putem produce aparatele de zbor suficient de rapid", a declarat Leahy.

Airbus a declarat ca este "pe deplin constienta de povara pe care aceasta intarziere o reprezinta pentru companiile aeriene nerabdatoare sa inceapa operarea aparatelor A380".

Leahy a spus ca nu are cunostinta de vreo companie care s-ar fi decis sa-si reduca sau retraga comenzile pentru A380.

Anuntul facut de Airbus urmeaza unui interviu in care Tim Clark, presedinte al companiei aeriene Emirates, cu sediul la Dubai, declara ca liniei sale aeriene i se spusese sa nu se astepte sa primeasca primul A380 inainte de luna aprilie sau mai a anului viitor. Emirates a comandat 45 de avioane A380.

European Aeronautic, Defense & Space (EADS), compania-mama a Airbus, arata intr-o declaratie separata ca intarzierea livrarilor va atrage dupa sine o reducere a profitului operational cu 500 de milioane de euro pe an in perioada cuprinsa intre anii 2007-2010.

Airbus a declarat ca procesul legat de certificarea aparatului de zbor se desfasoara conform planului si ca se asteapta sa primeasca autorizatia pentru A380 in acest an.

O alta problema pentru Airbus este faptul ca International Civil Aviation Organization a instituit reglementari temporare prin care solicita avioanelor ce zboara in urma unui A380 sa pastreze o distanta de doua ori mai mare decat cea normala in cazul celorlalte aparate.

In timp ce Airbus se confrunta cu atat de multe probleme, Boeing a anuntat ca face progrese in cadrul programului sau, mai redus, legat de lansarea unei versiuni extinse a modelului 747. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24