Business Internaţional

Investigatia de la Societe Generale ia amploare: un al doilea broker este anchetat de autoritatile franceze

11.02.2008, 20:01 16

O transcriere a conversatiei dintre Jerome Kerviel - traderul pe care Societe Generale il acuza de provocarea pierderilor de 4,9 mld. euro suferite luna trecuta de catre banca franceza - si un broker al unei divizii a institutiei indica faptul ca a existat o a doua persoana care avea cunostinta de tranzactiile ilegale efectuate de Kerviel, acesta din urma fiind avertizat in repetate randuri de gravitatea actiunilor sale, scrie presa internationala.
La sfarsitul saptamanii trecute, Curtea de Apel din Paris a decis arestarea preventiva a traderului SocGen pe parcursul desfasurarii investigatiilor, dupa ce pe 28 ianuarie Kerviel fusese eliberat prin intermediul unei decizii judecatoresti. Curtea si-a motivat decizia invocand posibilitatea ca traderul sa influenteze probele sau martorii sau chiar sa plece din tara. Elisabeth Meyer, avocatul lui Kerviel spune ca va inainta un recurs impotriva deciziei de arestare preventiva.
Anterior acestei decizii, Moussa Bakir, brokerul suspectat ca ar fi fost la curent cu operatiunile ilegale efectuate de Kerviel, a fost retinut de catre autoritati, dar anchetatorii au decis punerea in libertate a acestuia dupa doua zile de investigatii, rolul sau in cadrul anchetei aflate in desfasurare fiind de martor.
"Clientul meu si-a recuperat statutul pe care l-a avut inca de la inceputul investigatiei, si anume acela de martor. Nu a fost acuzat in mod oficial", a declarat Jean-David Scemama, avocatul brokerului. Procurorii au tinut sa precizeze ca nu vor face apel impotriva deciziei judecatorilor de a-l elibera pe Moussa Bakir, angajat al firmei de brokeraj Newedge.
Detentia lui Bakir a condus la intensificarea speculatiilor conform carora, traderul nu ar fi actionat singur. Corespondenta dintre Kerviel si Bakir purtata prin intermediul e-mail-urilor in perioada octombrie 2007-ianuarie 2008 pune si mai multa presiune asupra oficialilor SocGen, in incercarea acestora de a explica faptul ca traderul a actionat singur in cadrul tranzactiilor frauduloase.
"Inca nu stim sigur daca traderul a actionat singur sau nu", a declarat Jean Veil, unul dintre avocatii SocGen. "Ancheta interna a bancii este inca in desfasurare", a adaugat el.
Mesajele lui Kerviel indica semne de neliniste inca din momentul in care tranzactiile acestuia aveau un nivel de profitabilitate ridicat.
"Nu ai vorbit cu el despre ceea ce facem, nu-i asa?", scria Kerviel intr-un e-mail datat 11 octombrie, fara a explica insa la cine se referea de fapt. Raspunsul este unul linistitor pentru traderul SocGen, Bakir explicandu-i ca intelege ca afacerea secreta trebuie "sa ramana intre ei".
La o luna si jumatate dupa acest episod, SocGen a primit doua cereri din partea bursei Eurex de a clarifica o serie de tranzactii suspecte efectuate chiar de catre Kerviel. Intr-o scrisoare din 7 noiembrie, Eurex cerea detalii despre strategia aplicata de Kerviel, si in special despre obisnuinta acestuia de a incheia tranzactiile prin intermediul diviziei de brokeraj a bancii franceze, mai degraba decat direct, prin intermediul SocGen. Raspunsul dat de SocGen, dupa interogarea repetata a lui Kerviel, a fost acceptat de Eurex, iar cazul tranzactiilor suspecte a fost abandonat.
Imediat dupa acest episod, brokerul Newedge a tinut sa-l incurajeze pe Kerviel, a carui neliniste se transformase in panica, scriindu-i ca "este absolut necesar sa-ti iei o vacanta". Raspunsul traderului, care devenea din ce in ce mai constient de gravitatea situatiei, este unul ironic: "O vacanta? Poate o vacanta in inchisoare".
"Iti faci griji pentru nimic", i-a raspuns Bakir, adaugand ca "nu ai facut nimic gresit, nimic ilegal". "Am produs o gramada de bani. Asta e tot ce am facut", considera Kerviel la acea data, in momentul in care tranzactiile sale erau extrem de profitabile.
Odata ce panica dispare, traderul devine din ce in ce mai multumit de operatiunile sale, considerand ca acestea vor sfarsi prin a indica "adevarata putere a lui Kerviel". "Sau iresponsabilitatea sa", vine replica lui Bakir, care adauga pe un ton ironic: "Un om simplu si discret, care a produs o gramada de bani. Dar a carui valoare nu este recunoscuta".
Pe 17 ianuarie insa, managerii de risc ai bancii incep sa investigheze in amanunt tranzactiile efectuate de catre Kerviel, iar acesta isi da seama ca latul incepe sa se stranga. "Sunt un om mort", ii scria el brokerului Newedge, dezvaluindu-i faptul ca fostul presedinte al diviziei de instrumente derivate, Luc Francois si alti doi oficiali ai departamentului in care activa traderul s-au intalnit pentru a discuta cazul sau.
Cateva ore mai tarziu, Kerviel dezvaluia faptul ca cel mai probabil intr-o ora si jumatate nu va fi decat un fost angajat al SocGen, mentionand ca va avea o intalnire cu superiorii sai. "Mult noroc, prietene", este mesajul lui Bakir. Raspunsul lui Kerviel este insa unul pesimist: "Prietenul asta e deja mort".
A doua zi Kerviel are o intalnire cu directorul executiv al diviziei de investitii bancare a SocGen, care incerca sa afle cum a fost posibil ca un trader sa deschida pozitii de 50 mld. euro pe bursele europene, pozitii pe care de altfel nu avea voie sa le detina.
Kerviel, in varsta de 31 de ani, a fost pus sub investigatie pentru fals, maipularea sistemului computerizat al bancii si abuz de incredere, dupa ce procurorii au renuntat la cea mai serioasa dintre acuzatii, si anume aceea de frauda. Kerviel a recunoscut ca a efectuat tranzactii neautorizate, dar a sustinut ca superiorii sai stiau de operatiunile lui si ca a incercat sa castige bani pentru banca.
Kerviel le-a declarat procurorilor ca banca era "multumita" de operatiunile sale. "Atata timp cat tranzactiile erau profitabile si nu erau prea vizibile, lucrurile au mers foarte bine, nimeni nu mi-a reprosat nimic", a declarat el, adaugand ca "sunt convins ca superiorii mei au inchis ochii in fata mijloacelor si a sumelor implicate in tranzactii".
SocGen a demarat deja procedurile de concediere a lui Kerviel, dar acestea nu pot fi finalizate, in conditiile in care legea franceza cere ca acesta sa se intalneasca mai intai cu superiorii sai. Lucru imposibil, din moment ce anchetatorii i-au interzis orice contact cu banca pana la finalizarea investigatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO