Business Internaţional

Investitorii cehi isi indreapta atentia catre pietele emergente, in ciuda riscurilor ridicate

Investitorii cehi isi indreapta atentia catre pietele emergente, in ciuda riscurilor ridicate

Compania auto Skoda a deschis drumul investitorilor cehi pe pietele emergente

21.01.2008, 21:36 18

In ultimii ani tot mai multi investitori cehi si-au indreptat atentia catre investitiile pe pietele emergente din China, India, Rusia sau Brazilia, cei mai multi dintre acestia fiind tentati de eventualele castiguri uriase, cu mult mai mari decat cele care ar putea fi obtinute prin investitiile pe pietele europene sau pe cea americana.
Cu toate acestea, cum toate pietele la nivel international se cutremura in urma crizei creditelor ipotecare din sectorul subprime din Statele Unite, se pune problema si cat de sigure sunt aceste investitii si cat de stabile sunt pietele emergente, acum ca au devenit principala tinta a investitorilor est-europeni, scrie Czech Business Week.
Odata cu companiile cehe care si-au indreptat atentia catre investitiile pe pietele emergente din China si Rusia, increderea fata de aceste piete printre investitorii cehi a crescut.
Printre cele mai importante companii cehe care s-au orientat catre pietele emergente se numara producatorul auto Skoda, grupul financiar PPF Investments, precum si compania imobiliara ECM Real Estate Investments.
Cu toate ca in 2001 exista un singur fond de investitii din Cehia care isi concentra activitatile pe pietele emergente din Brazilia, Rusia, India si China (BRIC), numarul companiilor cehe care se orienteaza in prezent spre astfel de piete a ajuns la 16, ceea ce ilustreaza perfect tendinta de crestere ilustrata de revista americana Forbes.
Numarul investitorilor cehi pe pietele emergente va continua sa creasca si in 2008, in ciuda volatilitatii pietei de capital la nivel global.
"Este perfect normal ca investitorii cehi sa capete o incredere mai mare in plasamentele pe pietele emergente atata timp cat si cele mai mari companii cehe mizeaza pe aceleasi piete", a declarat Vladimir Pikora, director economic al firmei de brokeraj Next Finance. "Cu toate acestea, pietele emergente au un grad de risc mult mai ridicat decat pietele occidentale sau cea americana. Unul dintre motivele pentru care riscurile sunt mai mari pe pietele emergente este reprezentat de lipsa informatiilor exacte asupra evolutiilor financiare ale companiilor in care se investeste, precum si a barierelor de limba care fac ca oportunitatile de investitie sa fie inca reduse", a adaugat Pikora.
In ciuda riscului inflationist, China isi pastreaza tendinta de crestere economica.
Conform ultimului studiu al companiei de consultanta financiara PricewaterhouseCoopers (PwC), in 2007 ofertele publice initiale (IPO) din China au atins un nivel record pe piata de capital.
Acest trend se pare ca va continua si in 2008, suma totala a fondurilor colectate ridicandu-se la peste 480 de miliarde de yuani (44,81 miliarde de euro) comparativ cu nivelul de 477,1 miliarde yuani (44,26 miliarde euro) inregistrat in 2007 si respectiv 134,2 miliarde yuani (12,25 miliarde euro) pentru anul 2006.
Numarul ofertelor publice initiale la bursele din Shanghai si Shenzhen a inregistrat o crestere de 92%, ajungand la 125 de listari. Totalul sumelor colectate in urma listarilor a fost mai mare decat cel inregistrat pe oricare alta bursa din lume. Sumele stranse in urma listarilor pe cele mai importante burse din China, cea din Shanghai, Shenzhen si Hong Kong, au depasit chiar si valoarea listarilor de pe bursele americane.
Aproximativ 98% din companiile listate la cele trei burse au inregistrat cresteri bursiere de peste 50% doar in prima zi de tranzactionare. Frank Lyn, analist al PwC China, este de parere ca optimismul pe piata chineza va continua si in 2008.
"Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti la impactul micro si macro economic al acestor listari", a adaugat Lyn. De asemenea, banca centrala a Chinei ar trebui sa tina seama si de impactul crizei creditelor ipotecare din sectorul subprime din Statele Unite, precum si de fluctuatiile pietelor de capital din regiune.
"Cu toate acestea, piata de capital din China va inregistra un ritm sustinut de crestere", a incheiat Lyn.
In 2008 principalele oferte publice initiale din China vor viza domenii precum serviciile, energia, telecomunicatiile, retailul si bunurile de consum.
Chiar si asa, pe bursa din Hong Kong, in 2008 nu sunt asteptate listari spectaculoase.
Pentru acest an fondurile stranse in urma listarilor publice vor atinge nivelul de 24,16 miliarde de euro, comparativ cu nivelul de 25,46 miliarde de euro atins in 2007. Totusi numarul listarilor va ajunge la 90, in crestere cu 34% comparativ cu numarul de listari initiale din 2006.
In 2007, nivelul incasarilor in urma listarilor, precum si in urma ofertelor secundare de pe piata bursiera din Rusia a fost de peste 21,51 de miliarde de euro, conform studiului realizat de Afla Bank, cea mai mare banca privata din Rusia. Conform aceluiasi studiu, in 2007, pe piata bursiera din Rusia au fost listate 20 de noi companii.
Cu toate acestea, potrivit altui studiu al firmei de consultanta financiara Thomson Financial, numarul listarilor din Rusia in 2007 a fost de 34, valoarea acestora atingand nivelul de 19,5 miliarde de euro, comparativ cu nivelul de 11,49 miliarde de euro inregistrat in urma listarii a 17 companii in 2006.
Cea mai importanta listare bursiera din 2007 din Rusia a fost cea a bancii de stat VTB, care a intrat pe bursa cu actiuni de peste 5,37 de miliarde de euro in mai 2007.
In 2008 vor fi cel putin 40 de oferte publice initiale pe piata bursiera din Rusia, acestea atingand un nivel cuprins intre 19,49 miliarde de euro si 36,30 miliarde de euro.
Companiile care se vor lista pe piata bursiera din Rusia activeaza in principal in domeniul bancar, energetic, imobiliar precum si in siderurgie, in special companiile producatoare de otel.
In 2007, aproximativ 39% din numarul total de oferte publice initiale au fost efectuate pe pietele bursiere din Brazilia, Rusia, China sau India, in crestere cu 7 procente fata de anul 2006. Pe piata bursiera din Brazilia, in 2007 s-au inregistrat 66 de oferte publice initiale, atingand nivelul de 21,5 miliarde de euro, aproape triplu decat a inregistrat piata bursiera braziliana in 2006. Acelasi trend se pare ca va inregistra si bursa indiana.
"Trendul va ramane unul pozitiv pentru pietele bursiere din China si India, chiar si in eventualitatea unei scaderi economice drastice in Statele Unite", a declarat John Crompton, director al diviziei de piete de capital pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul bancii americane Merrill Lynch. In 2007, piata bursiera din India a inregistrat 112 oferte publice initiale, in special pe doua dintre cele mai importante burse din tara, National Stock Exchange si Bombay Stock Exchange. Trei din zece companii nou listate au inregistrat cresteri de peste 100% fata de pretul de listare.
Confrom revistei americane Forbes, ar exista o legatura intre volumul investitiilor de pe aceste piete si gradul de risc pe care il prezinta acestea. Daca economiile statelor emergente vor incetini, investitorii occidentali vor incepe sa se retraga masiv de pe aceste piete si astfel se pune intrebarea daca cresterile bursiere ale companiilor sunt reale sau reprezinta doar o crestere speculativa a preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO