Business Internaţional

Iukos trece in ofensiva, reducand drastic exportul de petrol spre China

21.09.2004, 00:00 15

Gigantul Iukos a decis sa opreasca doua treimi din exporturile sale de petrol spre China, a declarat duminica un reprezentant al companiei, citat de The Moscow Times.
Decizia are la baza ingrijorarea conducerii Iukos, care se teme ca hotararea statului rus de a-si recupera impozitele neplatite ar putea provoca falimentul companiei petroliere.
Miscarea este o incercare a companiei de a creste miza in batalia juridica pe care o duce de un an cu autoritatile ruse. Prin stoparea furnizarii de petrol Chinei, o piata-cheie de export, firmei ii sta in putere sa sifoneze imaginea Rusiei, de furnizor de incredere al pietei mondiale.
Saptamana trecuta, conducerea Yukos a decis sa stopeze furnizarea a 100.000 barili pe zi (circa 5% din cererea chineza) catre China National Petroleum Corp., cea mai mare companie petroliera din China, pe fondul dificultatilor financiare intampinate la plata costurilor de transport pe luna octombrie, a declarat un reprezentant al companiei, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Aceasta dupa ce luase anterior, potrivit Mediafax, hotararea sa creasca la 300.000 de barili zilnic exporturile catre China, pana in 2006.
 Yukos va furniza insa in continuare circa 50.000 barili pe zi companiei chineze Sinopec Corp. Nu se stie de cand exact va intra in vigoare hotararea luata.
Compania a declarat ca decizia a fost luata ca rezultat al "problemelor cu care ne confruntam, in ceea ce priveste plata taxelor de export si a tarifelor de cale ferata, din cauza inghetarii conturilor nostre bancare".
In prima jumatate a lui 2004, Rusia a acoperit aproximativ 8,5% din importurile de titei ale Chinei. Iar Yukos este responsabil, aproape in totalitate, de exporturile directe ale tarii in China.
Decizia conducerii Yukos "duce la umilirea guvernului, ceea ce inseamna un risc foarte mare", este de parere Chris Weafer, specialist in probleme de strategie la Alfa Bank. "Este o actiune deliberat provocatoare din partea companiei, intr-un moment delicat. Acesta creste sansele unei actiuni represive din partea guvernului", a explicat el.
Premierul chinez Wen Jiabao este asteptat la Moscova in cursul acestei saptamani.
Potrivit analistilor, oprirea exporturilor va duce la o alta majorare a pretului petrolului, avand in vedere explozia cererii de combustibil pe piata chineza, aflata in plin avant. Aceasta in conditiile in care presedintele Vladimir Putin si alti oficiali guvernamentali au insistat ca afacerea Yukos nu va afecta activitatea de export a Rusiei.
Dezvaluirea deciziei luata de conducerea Yukos vine dupa anuntul facut vineri, potrivit caruia rezervele principalei divizii de productie a gigantului petrolier, Yuganskneftegaz, sunt de cinci ori mai mari decat se estimase initial. Resursele recuperabile ale Yuganskneftegaz, pe care Dresdner Kleinwort Wasserstein o evalueaza in vederea unei posibile vanzari, astfel incat guvernul sa-si poata recupera taxele, sunt de 93,7 miliarde barili, fata de 19,4 miliarde barili, la sfarsitul anului 2003. 
 Resursele recuperabile sunt diferite de rezervele recuperabile, din care Rusia dispune de cel putin 69 miliarde barili, ceea ce o plaseaza pe locul sapte in lume din acest punct de vedere.
Yuganskneftegaz, care genereaza aproape doua treimi din productia Yukos, a devenit un element-cheie in divergentele dintre Putin si fondatorul companiei, Mikhail Khodorkovsky, acuzat de evaziune fiscala, frauda si conducerea unui grup de crima organizata.
Invstitorii se asteapta ca actionarul principal, grupul Menatep, sa piarda controlul asupra Yukos, iar principalele divizii productive sa fie transferate unor companii aflate in sfera de influenta a Kremlinului.
Bruce Misamore, directorul financiar al Yukos, a declarat ca profitul mediu lunar al companiei este de circa 2 miliarde dolari, din care jumatate sunt colectati pentru plata datoriei fiscale din 2000, iar cealalta jumatate este folosita pentru plata obligatiilor fiscale curente, cum ar fi taxele de export, impozitul pe profit etc. Yukos nu isi poate plati toate impozitele curente si sa isi continue in acelasi timp activitatea de exploatare, a afirmat Misamore.
"Nu avem destui bani sa ne continuam activitatea si in acelasi timp sa platim toate impozitele. Suntem aproape de faliment si pana acum am reusit sa evitam aceasta situatie", a continuat Misamore, care nu a comentat decizia conducerii de a reduce exporturile in China.
"Conducerea de varf considera ca am facut tot ce se poate pentru a supravietui, dar situatia nu mai poate continua. Incercam din rasputeri sa mentinem nivelurile de productie, sa pastram la acelasi nivel activitatea de rafinare, dar la un moment dat va trebui sa incetam".
Potrivit lui Misamore, managerii au evitat sa anunte falimentul, dar se gandesc continuu la aceasta solutie. Legea rusa prevede penalitati pentru apelarea prea devreme la procedura de faliment.
Unii investitori au declarat ca managerii din occident, aflati la conducerea Yukos, se tem de eventuale procese, din partea actionarilor care au pierdut milioane de dolari pe fondul obligatiilor fiscale restante si a scaderii pretului actiunilor.



Petrolul, maxim de patru saptamani
Pretul futures al titeiului a atins ieri un maxim in patru saptamani, ca urmare a deciziei principalei companii ruse exportatoare de petrol, de a stopa furnizarea de titei catre cea mai mare companie petroliera chineza, China National Petroleum.
Decizia marcheaza prima reducere a exportului, de la data in care guvernul rus a inghetat conturile Yukos si compania a avertizat asupra unor posibile intreruperi ale productiei, la 1 iulie 2004.
"Situatia Yukos este ingrijoratoare pentru ca va intrerupe furnizarea de petrol catre piata de energie cu cea mai rapida crestere", a declarat Renzo Mejia de la Sucden, o firma britanica de brokeraj. "Efectul asupra ofertei nu este de neglijat, pentru ca situatia s-ar putea repeta in alta parte".
Titeiul era cotat, ieri, la bursa din New York, la 45,92 dolari barilul.
ioana.leaua@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO