Business Internaţional

„Jocurile de război”. China susţine că exerciţiile sale militare care înconjoară Taiwanul testează capacitatea armatei chineze de a prelua puterea. Exerciţiile se desfăşoară la câteva zile de la învestirea noului preşedinte taiwanez

Sursă foto: The New York Times

Sursă foto: The New York Times

Autor: Mediafax

24.05.2024, 10:12 170

Beijingul spune că exerciţiile în curs de desfăşurare care înconjoară Taiwanul testează capacitatea armatei de a prelua puterea asupra insulei autoguvernate, la câteva zile după ce noul său preşedinte a depus jurământul.

Armata chineză a dat startul „jocurilor de război” joi dimineaţă, înconjurând Taiwanul cu nave şi avioane militare.

Exerciţiile, denumite „Joint Sword-2024A", au loc după ce Lai Ching-te a preluat săptămâna aceasta funcţia de preşedinte al Taiwanului şi a ţinut un discurs de inaugurare pe care China l-a denunţat ca fiind o „recunoaştere a independenţei", notează AFP.

Exerciţiile fac parte dintr-o campanie de intimidare din ce în ce mai intensă a Chinei, care a efectuat o serie de exerciţii militare la scară largă în jurul Taiwanului în ultimii ani.

Exerciţiile de două zile testează „capacitatea de preluare în comun a puterii şi controlul unor teritorii cheie", a declarat Li Xi, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al armatei chineze.

Naţiunile Unite au cerut tuturor părţilor să evite escaladarea, în timp ce Statele Unite - cel mai puternic aliat şi susţinător militar al Taiwanului - au îndemnat „ferm" China să acţioneze cu reţinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24