Business Internaţional

Lagarde: Board-ul FMI va discuta vineri despre viitoarea tranşă pentru Grecia

Lagarde: Board-ul FMI va discuta vineri despre viitoarea tranşă pentru Grecia

Autor: Anca Dumitrescu, Adrian Voicu

06.07.2011, 17:49 109

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va reuni vineripentru a discuta despre viitoarea tranşă de împrumut destinatăGreciei, a declarat miercuri noul director general al instituţiei,Christine Lagarde, transmite Reuters.

"Este programată a întâlnire a board-ului FMI pentru vineri, lacare vom analiza al patrulea raport de evaluare şi eventualafurnizare a celei de-a cincea tranşe de împrumut", a spusLagarde.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat deja, la sfârşitulsăptămânii trecute, furnizarea Greciei a următoarei tranşe, de 12miliarde de euro, din pachetul de sprijin financiar de 110 miliardede euro convenit anul trecut. Dacă şi FMI îşi va da acordul,finanţarea ar urma să fie furnizată până pe 15 iulie.

Deblocarea tranşei va permite Greciei să evite pericolul imediatal unui default (incapacitate de plată), dar ţara are nevoie de unal doilea program de finanţare, a cărui valoare este estimată totla 110 miliarde de euro.

În privinţa economiei mondiale, Lagarde a arătat că aceasta iesedin criza financiară, dar redresarea este în continuaredezechilibrată.

Christine Lagarde a atenţionat că cele mai presante probleme cetrebuie abordate de FMI ţin de datoriile suverane. Problemadatoriilor suverane este mai largă decât "zona euro, tendinţa de ane concentra pe această zonă fiind cauzată de faptul că existămulte componente care fac această problemă mai critică, maisensibilă şi mai greu de abordat - suveranităţii euro îi lipseştesuveranitatea politică", este de părere Lagard.

De asemenea, conform oficialului FMI, retragerea de lichidităţicauzată de suspiciunile privind problemele zonei euro, duc la untransfer al acestora către zone din lume care nu sunt pregătitepentru aceşti bani, economia acestora putând avea astfel desuferit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO