Business Internaţional

Legea care costa 6 miliarde de lire sterline

12.08.2003, 00:00 11



O noua reglementare a Uniunii Europene ce impune producatorilor din sectorul chimic sa testeze si sa inregistreze substantele pe care le produc va afecta foarte serios unele companii, a avertizat The Confederation of British Industry (CBI).



Proiectul de lege, ce va obliga companiile din cadrul acestei industrii sa testeze datele legate de 30.000 de substante, ar putea costa companiile respective pana la 6 miliarde de lire sterline, afectand toate companiile ce utilizeaza produse chimice. Conform CBI, aplicarea acestei legi ar putea duce la pierderea de mii de locuri de munca. #leadend#



John Cridland, director general adjunct al CBI, a declarat: "O povara suplimentara impusa acestui segment ar putea determina pierderi semnificative de locuri de munca, acestea fiind transferate in tari cum ar fi China, unde testele nu vor fi obligatorii chiar daca produsele finite vor fi importate de catre Uniunea Europeana".



In cadrul unei scrisori adresate secretarului pe probleme legate de mediu, produse alimentare Margaret Beckett, CBI a propus unele modificari ce ar putea fi aduse acestei reglementari, cerand guvernului sa reduca amploarea si costurile implicate de activitatile suplimentare impuse.



CBI a declarat ca aceasta reglementare ar trebui sa vizeze exclusiv companiile cu cel mai ridicat grad de risc, nesuplimentand operatiunile de testare ce sunt aplicate deja.



Gradul de risc ar trebui masurat in functie de conditiile in care a fost folosita o anumita substanta.



CBI a propus ca activitatile de cercetare si dezvoltare, cat si produsele finite sa nu fie supuse acestor testari suplimentare. Acelasi lucru ar trebui sa se intample in cazul polimerilor si substantelor intermediare ce "nu constituie un risc".



In cazul in care nu va fi modificata, noua reglementare nu va face decat sa "majoreze costurile si sa intensifice starea de confuzie ce caracterizeaza deja acest sector", in plus "inhiband, in loc sa sporeasca inovatiile si competitia in interiorul Uniunii Europene, firmele fiind clar dezavantajate in fata celor ce opereaza in afara UE".



Planurile Comisiei Europene au fost de asemenea criticate de catre Statele Unite, ce exporta produse chimice in valoare de aproximativ 17 miliarde de euro catre Uniunea Europeana in fiecare an. Grupurile ecologice au argumentat ca avantajele financiare derivate din reducerea incidentei bolilor cauzate de factori chimici ar depasi probabil suma estimata de 14,4 miliarde de lire sterline ce reprezinta costurile pe care le vor suporta industriile chimice europene in respectarea acestei noi reglementari.



Produsele chimice reprezinta 28% din balanta comerciala pozitiva a produselor a Uniunii Europene, in valoare de 100 miliarde de euro, inca companiile se confrunta cu competitia venita din partea unor producatori cu costuri reduse din Asia si Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO