Business Internaţional

Lehman Brothers l-a rasplatit cu 300 mil. $ pe cel care a falimentat-o

Lehman Brothers l-a rasplatit cu 300 mil. $ pe cel care a falimentat-o

Richard Fuld, care a condus Lehman timp de opt ani, se simte "ingrozitor" pentru situatia in care a ajuns banca (Foto: Reuters)

07.10.2008, 17:41 40

Presedintele banci de investitii falimentare Lehman Brothers a declarat in fata Congresului american ca in timpul celor opt ani cat s-a aflat la conducerea companiei a castigat 300 mil. dolari (221 mil. euro) sub forma de salarii si bonusuri, scrie BBC News.

Richard Fuld, seful bancii de investitii care a intrat in faliment luna trecuta, a facut aceasta declaratie in timpul audierilor in fata Comisiei de Investigatie a Congresului. Comitetul isi desfasoara astfel prima audiere in cazul crizei financiare. Aceasta se petrece in conditiile unor noi tulburari pe piete, cand pietele de capital se zbat in haos atat in Europa, cat si in SUA.
Presedintele Comitetului Henry Waxman a deschis audierile afirmand ca criza creditelor ameninta sa afecteze intregul sistem economic.
"Pentru a insanatosi economia noastra sunt necesari doi pasi", a spus el. "In primul rand trebuie sa identificam ce a fost gresit. Apoi trebuie sa punem la punct o reforma reala a pietelor noastre financiare."
Waxman s-a intors apoi la Fuld si l-a intrebat daca este adevarat ca a primit 480 mil. $ (353,8 mil. euro) sub forma de salarii si prime incepand cu anul 2000 si daca aceasta cifra este corecta. Fuld a replicat ca valoarea corecta este de 300 mil. dolari (221 mil. euro).
"Am avut parte de un comitet pentru compensatii care a petrecut extrem de mult timp asigurandu-se ca interesele executivilor si ale angajatilor sunt pe aceeasi lungime de unda cu cele ale actionarilor", a declarat seful Lehman.
Waxman i-a adus critici lui Fuld si pentru ca a cerut bonusuri de mai multe milioane de dolari pentru directorii executivi ce au decis sa plece cu doar cateva zile inainte de falimentul bancii.
"Cu alte cuvinte", a adaugat el, "chiar si in timp ce Fuld discuta cu secretarul Trezoreriei Henry Paulson despre o posibila salvare instrumentata de stat, Lehman continua sa iroseasca milioane de dolari pentru compensarea executivilor".
Fuld a replicat ca el isi asuma "intreaga responsabilitate pentru deciziile pe care le-am luat si pentru actiunile pe care le-am intreprins" pentru ca apoi sa isi apere actiunile pe care le-a definit drept "prudente si potrivite situatiei" conform informatiilor pe care le detinea la momentul respectiv.
"Ma simt ingrozitor pentru ce s-a intamplat", a mai adaugat el.
Falimentul Lehman a semanat panica in intregul sistem financiar, conducand totodata la aprobarea de catre Congres saptamana trecuta a planului in valoare de 700 mld. dolari (516 mld. euro), menit sa resusciteze sistemul financiar.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO