Business Internaţional

Liderii europeni se întâlnesc vineri la Bratislava fără Marea Britanie pentru prima oară în ultimii 43 de ani. Merkel se declară îngrijorată pentru viitorul Uniunii Europene

Liderii europeni se întâlnesc vineri la Bratislava...

Autor: Ştefan Stan

16.09.2016, 12:14 45787

Liderii europeni se întâlnesc astăzi fără Marea Britanie pentru prima oară în ultimii 43 de ani, şi au în vizor construirea unei viziuni comune pentru blocul comunitar după Brexit, scrie Bloomberg.

Una dintre cele mai mari problem europene este lipsa de viziune comună, liderii fiind împărţiţi în ceea ce priveşte direcţia în care ar trebui să se îndrepte Uniunea Europeană.

La summitul din Bratislava, una dintre subiecte dezbătute va fi integrarea. Mai multe state membre, în special din Est, cred că lecţia Brexitului este să reîntoarcă puterea către capitale individuale.

Discuţia despre Brexit, care încă este o chestiune actuală, criza refugiaţilor, ascensiunea partidelor populiste şi divergenţele legate de cum ar trebui să se accelereze creşterea economică, precum şi alegerile care urmează sunt toţi factori care ar putea pune beţe în roate scopului şi abilităţii guvernelor de a se uni, scrie Bloomberg.

”Europa nu este într-o stare bună”, a spus cancelarul german Angela Merkel joi noapte. ”Aceasta mă doare şi fac toate eforturile să reamintesc Uniunii ce a reprezentat odată şi care a fost scopul acesteia”, a adăugat ea.

Preşedintele Iohannis participă vineri la summit-ul UE27, liderii europeni reunindu-se la Bratislava pentru a discuta viitorul Uniunii, fără Marea Britanie, principalele teme pe agendă fiind consolidarea frontierelor externe, migraţia, oferirea de garanţii pentru cetăţeni în contextul globalizării.

România pledează la întâlnirea celor 27 de preşedinţi şi premieri de la Bratislava pentru o aprofundare a integrării europene în toate procesele Uniunii Europene. "Poziţia României, poziţia pe care o voi exprima acolo foarte clar, este de o importanţă strategică naţională, pentru noi este foarte clar: vrem o aprofundare a integrării europene, vrem ca România să fie mult mai profund integrată în toate procesele Uniunii Europene şi credem că o integrare mai profundă este una din soluţiile pentru multiplele crize europene", a spus Iohannis.

Iohannis a explicat că integrarea aprofundată a României înseamnă integrarea în zona euro şi integrarea în spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte aderarea la zona euro, preşedintele a spus că termenul stabilit pentru 2019 a fost "nerealist" şi că România nu are o ţintă fixă.

De asemenea, în ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, România a primit un semnal pe această temă prin vizita preşedintelui francez Francois Hollande la Bucureşti cu trei zile înainte de summit-ul de la Bratislava, Iohannis spunând atunci că România este sprijinită de Franţa în chestiunea Schengen.

Referitor la poziţia României pe tema viitorului UE, Iohannis a declarat că va susţine că priorităţile strategice trebuie să fie securitatea internă şi securitatea externă, creşterea economică, crearea de locuri de muncă în special pentru tineri şi consolidarea pieţei interne a Uniunii.

"La Bratislava voi susţine că priorităţile noastre, ale Uniunii Europene, priorităţile noastre strategice trebuie să fie securitatea internă şi securitatea externă a Uniunii Europene, creşterea economică, crearea de locuri de muncă în special pentru tineri - avem un şomaj mult prea mare în rândul tinerilor la nivelul Uniunii - şi consolidarea pieţei interne a Uniunii" a declarat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că trebuie pus accentul pe proiecte care unesc şi nu pe acelea care aprofundează diviziunea, care se poate constata în multe situaţii, diviziunea Est -Vest, respectiv diviziunea Nord - Sud. "Aceste linii de acţiune cred că trebuie să se axeze pe patru lucruri, primul fiind concentrarea pe acele dosare care stimulează coeziunea, evitarea dosarelor care duc la o aprofundare a divizării. Doi - şi foarte important - menţinerea realizărilor cheie ale Uniunii Europene, şi aici, evident, este vorba de libertăţile fundamentale şi de piaţa internă comună, piaţa unică cu cele patru libertăţi, dar şi zona Schengen, zona euro. În al treilea rând, cred că trebuie să fim foarte oneşti şi să ne concentrăm pe creşterea transparenţei şi a legitimităţii instituţiilor europene", a spus preşedintele.

În contextul în care a vorbit şi despre nevoia de comunicare, Iohannis a criticat duplicitatea unor lideri care, prin discursul lor, riscă să alimenteze partidele extremiste. "Constatăm foarte des că la Bruxelles vin lideri naţionali şi toţi vorbesc de bine despre Uniunea Europeană, despre viitorul ei, despre ce trebuie să facem noi ca să funcţioneze. Aceeaşi lideri merg acasă şi încep să aibă un discurs exact opus, acuză Uniunea Europeană, pentru toate greşelile care de fapt se fac în plan naţional, pentru toate eşecurile pe care fiecare le are la el acasă. Aşa nu se poate! Este nevoie de o comunicare serioasă, este nevoie de o comunicare credibilă", a mai susţinut el.

Pe de altă parte, Iohannis a precizat că în unele situaţii este nevoie de a lăsa anumite chestiuni în responsabilitatea politicienilor naţionali, dar în alte situaţii este bine pentru toată lumea să fie luate decizii şi să fie creată o comandă unică, pentru a permite o abordare unitară.

În pregătirea întâlnirii de la Bratislava preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele francez Francois Hollande care a făcut o vizită de stat la Bucureşti. Anterior s-a deplasat la Belin pentru o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la care au participat premierul Belgiei Charles Michel şi premierul Luxemburgului Xavier Bettel. De asemenea, Iohannis a avut o convorbire telefonica cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

De altfel, înaintea summit-ului, Tusk a spus că această criză generată de hotărârea Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate de identificare a problemelor şi de reformare a Blocului comunitar. Preşedintele Consiliului European a insistat că liderii europeni trebuie să arunce o "privire brutală şi onestă" asupra situaţiei şi să găsească soluţii.

"Nu trebuie să lăsăm această criză să treacă în mod inutil", a adăugat Tusk, citat de site-ul agenţiei Reuters. "Nu am venit la Bratislava pentru a ne consola unii pe ceilalţi sau pentru a nega provocările reale cu care ne confruntăm în acest moment special al istoriei comunităţii noastre după referendumul britanic", a subliniat Tusk, care va prezida reuniunea liderilor statelor membre UE fără Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO