Business Internaţional

Liderii G7 se vor reuni săptămâna aceasta pentru a discuta ce se întâmplă cu activele ruseşti îngheţate de la începutul invaziei în Ucraina

Liderii G7 se vor reuni săptămâna aceasta pentru a...

Autor: Mediafax

22.05.2024, 09:39 69

Şefii G7 din domeniul finanţelor, reuniţi în Italia în această săptămână, vor încerca să găsească o soluţie comună cu privire la modul de utilizare a activelor ruseşti îngheţate pentru a ajuta efortul de război din Ucraina, scrie Reuters.

Miniştrii de finanţe şi bancherii centrali din Grupul celor şapte democraţii bogate - Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada - se vor reuni vineri şi sâmbătă în oraşul Stresa din nordul Italiei.

Negociatorii G7 discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, care au fost îngheţate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Reuters notează că trebuie puse la punct multe aspecte juridice şi tehnice, ceea ce înseamnă că nu se aşteaptă ca la Stresa să se ajungă la un acord detaliat, potrivit mai multor oficiali.

În acest caz, discuţiile informale vor continua în vederea prezentării unei propuneri şefilor de guvern din G7, care se vor întâlni în Puglia, în sudul Italiei, în perioada 13-15 iunie.

Italia deţine preşedinţia G7 în acest an.

Rusia a avertizat în repetate rânduri Occidentul cu privire la consecinţele în cazul în care activele sale sunt atinse şi a acuzat Washingtonul că intimidează Europa pentru a lua măsuri mai radicale pentru a o contracara în Ucraina.

De asemenea, perspectivele comerţului global vor fi un alt subiect central la Stresa, după ce săptămâna trecută Statele Unite au dezvăluit creşteri tarifare abrupte pentru o serie de importuri chinezeşti, inclusiv baterii pentru vehicule electrice, cipuri de calculator şi produse medicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24