Business Internaţional

Lira sterlina, responsabila de diminuarea profitului BAT

28.04.2004, 00:00 16



British American Tobacco (BAT) Plc., al doilea mare producator de tigari din lume, a raportat ieri o scadere de 3% in profitul sau din primul trimestru, pe fondul aprecierii puternice a lirei sterline fata de dolar si respectiv de euro.



Producatorul tigarilor Lucky Strike, Kent, Dunhill si Pall Mall, care a anuntat in luna octombrie anul trecut ca va proceda la o fuziune intre divizia sa Brown&Williamson si divizia americana a R.J. Reynolds Tobacco Holdings Inc., pentru a genera o economie de costuri anuala de 500 de milioane dolari, a previzionat totusi 2004 ca un an profitabil.



BAT a inregistrat pentru primul trimestru un profit brut de 454 milioane lire sterline (811,6 milioane dolari). Profitul net a ajuns la 219 milioane de lire sterline (391 milioane dolari), fata de 236 milioane lire sterline in anul precedent. Aceasta in conditiile in care veniturile au crescut cu o treime, pana la 7,85 miliarde de lire sterline.



"Ne asteptam ca avantul nostru in termeni reali sa continue, cu toate ca aceste rezultate arata in mod evident masura in care progresul poate fi mascat de impactul aprecierii lirei sterline asupra profiturilor noastre", a declarat presedintele BAT Martin Broughton.



BAT a mai anuntat ca aprecierea monedei britanice, in primul rand fata de euro si dolarul american, este responsabila pentru diminuarea cu 6 procente a profiturilor din exploatare si face dificila estimarea pentru 2004.



Si dolarul canadian s-a depreciat fata de lira. In 2003, compania britanica a obtinut 17% din profiturile din exploatare in Canada (fata de numai 9% in SUA).



Efectul negativ al miscarilor de pe piata valutara a fost atenuat de achizitia, in decembrie anul trecut, de catre BAT a companiei italiene de stat ETI (producatoare de tigari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO