Business Internaţional

Lufthansa lasă în aer mii de pasageri cu o grevă de trei zile

Lufthansa lasă în aer mii de pasageri cu o grevă de...

Autor: CătăIina Apostoiu

12.11.2015, 00:03 459
Compania aeriană Lufthansa a anulat sute de zboruri, 100.000 de pasageri fiind afectaţi, după ce însoţitorii de bord au iniţiat o grevă pe trei zile pe fondul unei dispute de muncă în creştere, scrie Bloomberg. Compania a eşuat în încercarea de a opri în instanţă greva la principalele sale centre din Frankfurt şi München, aceasta fiind astfel obligată să anuleze 931 de zboruri. O instanţă separată urmează să decidă dacă sindicatul UFO poate declanşa o grevă şi în Düsseldorf, un aeroport secundar pentru companie, după ce un judecător a decis anterior interzicerea unei greve a însoţitorilor de zbor în acest oraş. „Trebuie să facem presiuni pentru rezolvarea problemelor de muncă“, a declarat CEO-ul companiei Carsten Spohr. „Nu pot face niciun compromis în acest sens. Nu există nicio alternativă. Lumea este în schimbare“.  Însoţitorii de bord şi piloţii se opun eforturilor lui Spohr de a restructura Lufthansa şi de a dezvolta divizia Eurowings într-una low-cost pentru a concura cu rivale ca Ryanair Holdings şi EasyJet. Ruxandra Haradau-Doeser, analist la Kepler Cheuvreux, estimează impactul financiar al actualelor greve ale echipajelor de cabină, care au început săptămâna trecută, la aproximativ 100 milioane de euro. Incluzând anulările recente, Lufthansa a fost obligată să renunţe la peste 2.800 de zboruri începând cu 6 noiembrie. Investitorii susţin în mare parte poziţia fermă a managementului, acţiunile companiei apreciindu-se cu 1,3% şi conferind acesteia o valoare de piaţă de 6,28 miliarde de euro. 

Ultima ofertă a Lufthansa pentru UFO a inclus o plată unică de 3.000 de euro per angajat şi acceptarea cererilor sindicatului privitor la pensionările anticipate, însă numai pentru angajaţii actuali. Compania a anunţat de asemenea că-şi va restrânge zborurile, o propunere pe care reprezentanţii UFO au caracterizat-o drept o „provocare“.

Lufthansa a refuzat să avanseze estimări privitoare la costul grevei însoţitorilor de bord. O dispută paralelă cu piloţii care a dus la anularea a 12.800 de zboruri în decurs de 18 luni a generat o povară de 352 milioane de euro. Protestele piloţilor au încetat în luna septembrie a anului trecut după ce o instanţă germană a decis că acestea reprezintă un efort ilegal de a contesta strategia companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO