Business Internaţional

Lupta pentru teritoriu se intensifica in randul marilor burse europene

07.04.2003, 00:00 15

Cele trei mari burse ale Europei se intorc una impotriva alteia, piata olandeza fiind prinsa la mijloc, dupa esecul multor tentative de fuziune.
Deutsche Borse din Frankfurt a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca a fost contactata de firme olandeze de tranzactii pentru a oferi servicii bursiere pe teritoriul pietei concurente Euronext, in Olanda.
Bursa din Frankfurt a incercat si anterior sa-si majoreze cota de piata in detrimentul Euronext, oferind posibilitatea de a tranzactiona actiuni olandeze si franceze.
In urma cu o saptamana, bursa din Londra a indicat ca elaboreaza o propunere pentru bancile si societatile olandeze de brokeraj pentru a tranzactiona actiuni olandeze pe platforma electronica SETS din Marea Britanie.
Pregatirea arsenalului in culisele burselor europene nu reprezinta in totalitate o surpriza, dupa ce tentativele de consolidare s-au incheiat brutal. Uniunea Europeana este pe cale sa formeze o piata financiara unica pana in 2005, cu scopul de a ieftini tranzactiile transfrontaliere pentru investitori.
"Aceasta este o continuare logica a situatiei anterioare, rezultata din esecul incercarilor de fuziune", a apreciat Patrick Young, consilier la erivatives.com.
Marile burse europene sunt companii listate, cu actionari care trebuie satisfacuti, si nu mai reprezinta cluburile confortabile din trecut.
"Principalele piete de valori pandesc punctele slabe ale celorlalte burse si incearca sa obtina lichiditate de unde este mai usor, iar Amsterdamul pare sa fie epicentrul acestei lupte", a adaugat Young.
Actiunile olandeze de prim rang, precum Philips Electronics, Royal Dutch si Unilever, sunt printre cele mai renumite pe plan global si se tranzactioneaza deja intens in afara Amsterdamului.
Ciocnirile dintre Londra, Frankfurt si Euronext, ale caror piete mai includ Parisul, Bruxelles-ul si Lisabona, se extind si in segmentul produselor derivate.
Luni, Euronext.liffe, divizia de tranzactii cu contracte futures si cu optiuni a Euronext, va lansa inca 27 de contracte cu optiuni ce vizeaza actiuni majore din Germania.
Initiativa este o riposta la atitudinea Eurex, piata elvetiano-germana de produse derivate, detinuta in proportie de 10% de Deutsche Borse, care a obtinut controlul asupra unei zecimi din volumul tranzactiilor olandeze de contracte cu optiuni pe actiuni.
Bursa din Frankfurt a renuntat in doua randuri la fuziunea cu piata pariziana de valori mobiliare, un plan de unificare a burselor din Londra si Frankfurt a intampinat opozitia brokerilor, in timp curtea asidua facuta bursei londoneze de catre Euronext nu a fost incununata de succes.
Piata din Amsterdam este vulnerabila din cauza volumului atractiv de tranzactii cu contracte de optiuni, produs pe care l-a introdus in premiera. Bursa a suferit, de asemenea, o serie de perturbari ale tranzactiilor, in urma unor probleme tehnice.
A priva bursele concurente de o parte din tranzactii nu este o sarcina usor de indeplinit, dupa cum au aflat, spre dezamagirea lor, Nasdaq Europe si virt-x, intrucat obisnuintele traderilor si regulile specifice sunt puternic fixate in memorie.
"Activitatea bursiera europeana va fi una din ce in ce mai agresiva si, probabil, mai aspra, dar in acelasi timp este necesara o atitudine defensiva. A devenit o afacere in prezent, nu mai este un club", a conchis Young.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO