Business Internaţional

MAE: România este ferm interesată în aplicarea principiului reciprocităţii pentru românii din Ungaria

MAE: România este ferm interesată în aplicarea...

Autor: Adrian Ilie, Mediafax

02.10.2017, 17:47 156

Teodor Meleşcanu şi-a exprimat că relaţiile dintre România şi Ungaria vor avansa în continuare, în baza „Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”, de la a cărei semnare se împlinesc, în 2017, 15 ani.

”În acelaşi context, ministrul Teodor Meleşcanu a menţionat că autorităţile române sunt ferm interesate de aplicarea principiului reciprocităţii în ceea ce priveşte minoritatea română din Ungaria, reiterând necesitatea ca aceasta să se bucure de aceleaşi standarde de protecţie de care beneficiază minoritatea maghiară în România”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Meleşcanu şi Szijjártó au abordat şi teme regionale de interes comun precum evoluţiile din Balcanii de Vest, vecinătatea estică, securitatea energetică, inclusiv din perspectiva deţinerii, de către Ungaria, în acest an, a preşedinţiei rotative a Grupului de la Vişegrad.

”Cei doi miniştri au avut şi un schimb de opinii asupra noii legi a educaţiei din Ucraina. În acest context, oficialul român a menţionat că reforma în domeniul educaţiei nu trebuie să aibă ca efect restrângerea drepturilor de care se bucură minorităţile naţionale în Ucraina şi a salutat anunţul Ucrainei privind solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia pe acest subiect. Totodată, ministrul Teodor Meleşcanu a încurajat solicitarea, de către partea ucraineană, şi a avizului Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale. Acesta a punctat faptul că ‎este foarte important modul de aplicare al legii, asupra căreia se doreşte o consultare mult mai strânsă cu partea ucraineană”, precizează MAE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO