Business Internaţional

Managerii europeni au slujbe cu grad ridicat de risc

18.05.2004, 00:00 6

Directorii executivi ai marilor companii din Europa aveau anul trecut o mai mare probabilitate de a fi concediati pentru rezultate proaste decat omologii lor din Statele Unite, managerii germani avand cel mai ridicat grad de risc, potrivit unui studiu publicat ieri.
Legatura tot mai fragila dintre directorii europeni si slujbele lor contrasta cu situatia altor zone de pe glob, unde veniturile managerilor au scazut.
Un studiu efectuat de compania de consultanta in management Bozz Allen Hamilton a aratat ca 9,5% din cele mai mari 2500 companii ale lumii si-au schimbat directorii in 2003, aceasta fiind cea mai redusa proportie inregistrata din anul 1998.
Demiterile cele mai cunoscute ii includ pe Jurgen Sengera de la WestLB si Ulrich Schumacher de la Infineon, ambii din Germania, iar  Brendan O'Neill de la ICI si Steve Russell de la Boots din Marea Britanie.
Principalul motiv pentru numarul joburilor de la varf care isi schimba titularii este imputinarea directori executivi concediati pentru rezultate proaste la nivel mondial. Doar 3% din companii si-au concediat managerii, comparativ cu 4,2% in anul 2002. Diferenta o constituie directorii care s-au pensionat voluntar sau ai caror companii au fost preluate.
In America de Nord, mai multor  top-manageri li s-a permis sa decida singuri momentul parasirii posturilor, 5,1% din companii anuntand ca sefii lor s-au retras de buna voie. Numai 3% din companiile americane au declarat ca si-au concediat conducatorii, iar 1,5% au renuntat la joburi in urma preluarii de catre alte companii.
Probabilitatea in Europa a fost mult mai mare, 4,6% din companiile chestionate dclarand ca au renuntat la serviciile propriilor directori. Doar 3,1% dintre executivii europeni s-au retras din functiile ocupate, alte 2 procente renuntand in urma unor preluari sau fuziuni.
Demisiile fortate ale directorilor executivi au fost extrem de numeroase in Germania, unde proportia lor a fost de 8,1% din totalul companiilor putenice, in Marea Britanie proportia fiind de 6,5%.
Aproape 13% dintre managerii japonezi s-au retras voluntar, numarul celor care au fost concediati fiind de numai 0,6%, o proportie similara inregistrandu-se si pentru cei care au fost nevoiti sa renunte in urma preluarii companiilor lor.
Media perioadelor in care sefii europeni si-au ocupat posturile a fost, deasemenea, mai mica decat cea a celor din alte zone: 6,5 ani, comparativ cu 9,4 ani in America de Nord, 7,5 ani in Japonia si 7,3% in Asia.
Studiul mai arata ca directorii executivi numiti din interiorul companiei s-au dovedit a fi mai de succes decat cei recrutati din afara companiei. La plecarea managerilor din interior, companiile au inregistrat un nivel al profitului pe 1 actiune cu 3,5% mai mare decat companiile ai caror sefi care au plecat au fost din afara companiei.
In Europa, performantele directorilor recrutati din afara companiei a fost sub nivelul celor din interior pe durata ocuparii functiilor de conducere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24