Business Internaţional

Marea Britanie evită la limită recesiunea: Economia a crescut cu 0,1% în primul trimestru disipând temerile econimiştilor

Marea Britanie evită la limită recesiunea: Economia a...

Autor: Valeriu Dănilă

12.05.2023, 16:30 138

Economia Marii Britanii a crescut cu 0,1% în primul trimestru, după o contracţie neaşteptată în martie, au arătat cifrele oficiale prezentate vineri, titrează CNBC.

„Cred că Regatul Unit a revenit şi acestea sunt cifre pe care nimeni nu le-ar fi prezis nici măcar în urmă cu trei luni”, a declarat ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt.

„Cred totuşi că mai avem un drum lung de parcurs. Încă avem inflaţie prea mare, creşterea încă nu este atât de puternică pe cât ne-am dori să fie, şi când discut cu colegii mei miniştrii de finanţe toţi vorbim despre aceleaşi lucruri. Piaţa muncii, productivitatea şi cum facem să creştem economia astfel încât să plătim pentru lucrurile tot mai numeroase pe care oamenii le vor de la guvern”, a adăugat acesta.

Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, la 4,5%, făcând a doisprezecea creştere consecutivă în încercarea de a combate creşterea preţurilor. Adoptând un tom mai optimist, banca centrală nu mai consideră că Regatul Unit va intra în recesiune în an acest an, chiar dacă anterior prognoza era sumbră.

Banca Angliei estimează acum că PIB-ul Regatului Unit va fi constant în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 0,9% până la jumătatea anului 2024 şi cu 0,7% până la jumătatea lui 2025.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24