Business Internaţional

Marea Britanie îl condamnă pe Putin, dar fondurile britanice de pensii ajută la finanţarea guvernului de la Moscova

Marea Britanie îl condamnă pe Putin, dar fondurile...

Autor: Catalina Apostoiu

22.03.2018, 00:04 277

Marea Britanie va avea în faţă o adevărată provocare în încercarea de a da o lovitură serioasă preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză că se află în spatele atacului comis asupra unui fost spion rus, scrie Bloomberg.

Oraşul Salisbury este situat în comitatul Wiltshire, iar angajaţii municipali contribuie la fondul de pensii al regiunii. Peste 10% din contribuţii, sau aproximativ 364 milioane de dolari, sunt investiţi în pieţe emergente printr-un fond administrat de Investec Asset Management.

Fondul deţinea luna trecută obligaţiuni şi acţiuni ale băncii de stat ruse Sberbank. În acelaşi timp, investitorii instituţionali britanici au reprezentat jumătate din cumpărătorii unei euroobligaţiuni lansate de Rusia. Însă Rusia stă mai bine faţă de multe state occidentale la datorie publică.Aceasta pentru că Putin are o aversiune faţă de datoriile externe.

Economia Rusiei, dependentă de exportul de petrol şi gaze naturale, este vulnerabilă la şocurile externe, iar în caz de criză, Putin numai la mâna creditorilor internaţionali n-ar vrea să ajungă. Doar un sfert din obligaţiunile guvernamentale ruseşti sunt în mâinile creditorilor străini. Cea mai mare parte a acestor bonduri, 60% (în 2016), este deţinută de investitori francezi. Urmează în clasament Irlanda, Olanda, Portugalia, Spania, Italia şi abia apoi  Marea Britanie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO