Business Internaţional

"Maşinile" chinezeşti, înlocuite de companii cu roboţi automatizaţi

22.06.2010, 20:38 26

Noile legi privind salariul minim, libertatea de evoluţie amonedei chinezeşti, yuanul şi ultimele greve ale muncitorilorchinezi care au afectat producţia la companii premu Honda Motor,Toyota sau Foxconn Technology Group au convins companiile să favăinvestiţii în echipamente industriale pentru a reduce numărul deangajaţi, informează Bloomberg.

Salariile din regiune au crescut în ultimele şase luni cu 17%,conform unui studiu susţinut de instituţia guvernamentală Hong KongTrade Development Council.

Proprietarii de fabrici din China se confruntă în prezent cu undeclin al profiturilor ca urmare a creşterii valorii yuanului. Deasemenea, sunt estimări care arată că costurile de producţie arputea creşte la 30% din PIB în următorii 10 ani, după ce acesteas-au situat la 15% din PIB. Conform Credit Suisese, creştereasalariilor din zonele urbane ale Chinei ar putea aduce companiilorcosturi de 1.500 miliarde dolari până în 2015.

"Fabricile trebuie să se gândească serios la cum vor produce maimult cu costuri mai mici", a declarat Ian Spaulding, managingdirector în cadrul INFACT Global Partners, care consiliazăproprietarii de fabrici din China cu privire la practicilesalariale. "Fabricile trebuie să înceapă să îşi măreascăproductivitatea, astfel încât să poată rămâne competitive".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO