Business Internaţional

Matematicianul care a ”spart codul” îmbogăţirii rapide: A câştigat un miliard de dolari folosind un algoritm genial pentru pariuri

Matematicianul care a ”spart codul” îmbogăţirii...

Autor: Eduard Ivanovici

01.02.2020, 01:31 27055

Un aspect fundamental în ceea ce priveşte jocurile de noroc este faptul că vei pierde la un moment dat, iar cu cât vei plasa mai multe pariuri, şansele de câştig nu se vor îmbunătăţi în mod miraculos. Unul dintre cei care au învins sistemul a fost Bill Benter, un american care a devenit captivat de ideea că poţi învinge cazinourile şi casele de pariuri dacă foloseşti metoda potrivită, scrie Bloomberg.

Când era tânăr, Bill a văzut un semn în Atlantic City care spunea că „cei care numără cărţile au interdicţie în cazino” şi a ştiut în acel moment că număratul cărţilor trebuie să funcţioneze. Aşa că a început să se documenteze, urmând să îşi construiască o carieră prin lupta împotriva dealerilor.

În mod deloc surprinzător, Bill a fost exclus din toate cazinourile majore din Las Vegas, de vreme ce proprietarilor nu le plac jucătorii care continuă să câştige.

La începutul anilor 1980, a început să se reorienteze spre cursele de cai, mai exact spre piaţa curselor din Hong Kong, una dintre cele mai mari din lume. Numărul şi ritmul curselor a fost o mină de aur în ceea ce priveşte datele pe care Bill le putea extrage pentru a pune la cale un sistem valabil de joc.

Împreună cu partenerul său, Allan Woods, a analizat datele curselor de cai din ultimii 5-10 ani şi le-a introdus manual într-un computer învechit chiar şi pentru anii ’80. Procesul a durat aproximativ şase luni, putând să furnizeze la final predicţii pentru fiecare cal într-un număr extrem de mare de combinaţii. Astfel, au putut să compare şansele furnizate de sistemul creat de ei cu şansele oferite de casele de pariuri: dacă şansele de câştig ale caselor de pariuri erau mici, deci ofereau cote generoase, dar şansele obţinute de cei doi erau mari, puteau să plaseze un pariu pe o cotă mare, dar cu şanse mari de câştig.

Majoritatea specialiştilor în jocuri de noroc sunt de părere că un astfel de sistem nu poate funcţiona la nesfârşit, deoarece factorii ce influenţează şansele de reuşită ale unui cal sunt infinite, iar favoriţii nu câştigă întotdeauna. De aceea, în primul an, cei doi au pierdut 150.000 de dolari. Sistemul avea o mulţime de imperfecţiuni, iar datele nu erau suficient de precise.

De vreme ce cotele sunt influenţate de pariuri, Benter şi Woods au găsit un sistem prin care pot păcăli casele, neplasând sume extraordinar de mari într-un singur pariu, ci împărţindu-le după modelul impus de algoritm. În plus, au început să încorporeze în sistem cotele caselor de pariuri şi opiniile generale ale pariorilor, de vreme ce dacă o sută de mii de oameni plasau acelaşi pariu, şansele de reuşită ale calului în cauză creşteau exponenţial.

În scurt timp, algortimul avea să dea rezultate. Benter a început să angajeze oameni care plasau pariuri în locul lui, a cumpărat o mulţime de computere şi a închiriat un birou pentru ca noua afacere să poată avea mai multă productivitate. Datele au început să fie examinate într-un ritm tot mai accelerat, predicţiile au devenit mai precise, iar profiturile începeau să vină în mod sistematic.

În acea perioadă, Clubul Jocheilor din Hong Kong primea un procent din totalul pariurilor plasate, fapt ce i-a determinat pe reprezentanţii clubului să îi întrebe pe Benter cum îl pot ajuta şi cum îi pot face viaţa mai uşoară. În plus, odată cu progresele tehnologice, Benter a putut să plaseze pariuri într-o fracţiune de secundă. Profiturile s-au înmulţit ameţitor de mult odată ce a putut face zeci de mii de pariuri prin câteva click-uri. Estimativ, Bill Benter a câştigat un miliard de dolari în urma curselor de cai.

Misiunea lui Bill a fost de a învinge cotele caselor de pariuri, reuşind să facă acest lucru prin aplicarea ştiinţei într-o situaţie pe care majoritatea jucătorilor nu o puteau vedea. Algoritmul a continuat să se schimbe şi evolueze, Bill fiind unul dintre primii oameni care au aplicat tehnologia computerizată într-un sistem de cote, reuşind să transforme cu totul o întreagă industrie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO