Business Internaţional

Ministrul ceh de Externe: Libera circulaţie a persoanelor ar putea destrăma Uniunea Europeană

Ministrul ceh de Externe: Libera circulaţie a...

Autor: Olimpia Nicolae

20.03.2017, 14:47 326

Cehia a fost un susţinător important al libertăţilor fundamentale ale UE, inclusiv al dreptului cetăţenilor de a trăi şi de a lucra în alte state membre, încă de când s-a alăturat Blocului comunitar, în anul 2004.

În cadrul unui interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny, Zaoralek a subliniat că ar putea fi nevoie de un control al liberei circulaţii pentru a sprijini UE.

”Ceea ce spunem este că respectăm libera circulaţie şi alte lucruri, dar rezultatul ar putea fi că din cauza acestor principii uniunea s-ar putea destrăma”, a afirmat ministrul ceh de Externe.

Imigraţia, inclusiv sosirea unui număr mare de oameni din statele mai sărace din estul UE, a reprezentat una dintre probleme majore abordate în cadrul campaniei pentru referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE.

”Atunci când 2 milioane de persoane ce vin din est să-ţi ia slujbele, asistenţa socială şi alte lucruri, poţi încerca de mii de ori să-ţi convingi proprii cetăţeni să se obişnuiască cu asta. Ei nu vor accepta, pentru că ai mers prea departe şi nu le-ai spus adevărul”, a adăugat acesta.

Declaraţiile sale contrastează cu cele ale premierului ceh, Bohuslav Sobotka, care a susţinut că cetăţenii cehi doresc continuarea mişcării liberei circulaţii în cadrul UE.

Ministrul de Externe, membru al partidului Social Democrat, a criticat de asemenea felul în care UE obligă statele mebre ale UE să accepte cote de imigranţi din afara Blocului comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24