Business Internaţional

Mittal si-a injumatatit castigurile

10.11.2005, 17:37 29

Mittal Steel, cel mai mare producator siderurgic din lume, a inregistrat o scadere de 64 de procente a profitului pe al treilea trimestru, din cauza cresterii costurilor si a unei tendinte de crestere a preturilor la alte produse, informeaza Bloomberg.

Profitul net a scazut la nivelul de 478 de milioane de de dolari (407 mil. euro), de la 1,33 de miliarde de dolari (1,13 mld. euro) cat s-a inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent.

Compania a avertizat, cu ocazia prezentarii rezultatelor pe prima jumatate a anului, ca se asteapta la reducerea semnificativa a profitului in trimestrul al treilea, deoarece clientii dispun de stocuri mari.

Profitul operational a scazut in perioada mentionata cu 45%, la 765 de milioane de dolari (651,8 mld. euro), in timp ce livrarile au fost mai mari cu 6,5%, la 12,976 de milioane de tone.

Valoarea actiunilor companiei Mittal a sporit cu 35 de centi, sau cu 1,6 procente, pana la nivelul de 21,80 euro per actiune. Scaderea de 45% a profitului operational din trimestrul al treilea este atribuita "conditiilor dificile de pe piata".

Pe de alta parte, compania Arcelor cu sediul in Luxemburg, rivalul celor de la Mittal, a raportat pentru trimestrul al treilea un profit superior previziunilor de 773 de milioane de dolari ( 657 mil. dolari). Aceasta tendinta se explica prin cresterea vanzarilor si reducerea costurilor prin intermediul rafinariilor din Brazilia. "In trimestrul al patrulea, ne asteptam la cresterea ulterioara a livrarilor, dar si a preturilor de vanzare, din cauza presiunii costurilor energiei", au precizat reprezentantii companiei.

"Costurile energetice au crescut intr-un ritm alert", a declarat Richard Brakenhoff, analist al Rabo Securities din Amsterdam. "Problema consta in cat de mult din aceasta crestere va fi resimtita de consumatori. Insa, pentru moment, nu este cazul pentru o astfel de discutie", a adaugat acesta.

Presedintele gupului, Lakshmi Mittal, a spus ca masurile de diminuare a productiei au ramas in vigoare in cele trei luni incheiate in septembrie, fapt care a contribuit la diminuarea stocurilor.

"Pe ansamblu, ne asteptam ca profitul operational pe tona sa fie cu 10 dolari (8,5 euro) mai ridicat decat cel din trimestrul al treilea", potrivit comunicatului.

Mittal Steel a devenit lider mondial in domeniul productiei de otel dupa finalizarea achizitiei International Steel Group, in luna aprilie, contra sumei de 4,5 miliarde de dolari (3,83 mld. dolari). Gigantul Mittal Steel a achizitionat recent fabrica Krivorizhstal din Ucraina in schimbul sumei de 4,8 miliarde de dolari (4,02 miliarde de euro).

Combinatul Sidex Galati din Romania a fost, de asemenea, achizitionat de catre grupul anglo-indian LNM Holdings, acum parte a corporatiei Mittal Steel, in cadrul unei tranzactii totale de 500 de milioane de dolari (426 mil. euro).

Mittal Steel ar putea semna in curand un acord privind construirea unei unitati de productie in estul Indiei. "Tara se afla in plina dezvoltare. Apar mereu noi oportunitati, iar politica tarii este axata pe atragerea investitiilor straine", a declarat directorul de operatiuni al companiei Malay Mukherjee.

Lakshmi Mittal este, potrivit revistei Forbes, al treilea in topul celor mai bogati oameni din lume, dupa Bill Gates si Warren Buffett. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO