Business Internaţional

Monedele din tarile emergente sunt tot mai atragatoare

14.01.2008, 17:00 18

Moneda nationala a Turciei a avansat pana la cel mai ridicat nivel din ultimii peste sase ani si jumatate in raport cu dolarul, investitorii fiind atrasi de ratele dobanzii din aceasta tara, cele mai ridicate din Europa, si de planurile guvernului de simplificare a taxelor si majorare a ratei de ocupare a fortei de munca, scrie Bloomberg.
In ultima saptamana, lira turceasca a inregistrat cele mai solide performante din randul monedelor pietelor emergente din Europa si Africa, dupa ce un raport guvernamental a indicat faptul ca productia fabricilor din Turcia s-a aflat in crestere pentru a 22-a luna consecutiv in noiembrie, iar primul-ministru Recep Tayyip Erdogan a anuntat un program de reducere a impozitelor pe salariu si de eliminare a reglementarilor care ingreuneaza crearea de locuri de munca.
"Pietele emergente inregistreaza infuzii de capital semnificative in prezent, iar lira turceasca, avand cele mai bune randamente, atrage investitii foarte mari", a declarat Bartosz Pawlowski, strateg in cadrul TD Securities. "Performantele lirei sunt sustinute si de imbunatatirea situatiei economice sub conducerea lui Erdogan", a adaugat Pawlowski.
Lira turceasca a avansat pana la 1,1504 unitati in raport cu dolarul, cel mai ridicat nivel din iunie 2001 incoace. Anul trecut, moneda Turciei a inregistrat cele mai bune performante in raport cu dolarul din randul monedelor pietelor emergente, urcand cu 17%, in conditiile in care guvernul condus de Erdogan a atras investitori si turisti in tara.
In prima parte a mandatului, guvernul de la Ankara a redus cheltuielile pentru a diminua datoriile si a incetini cresterea inflatiei ca parte a unui acord de finantare in valoare de 10 miliarde de dolari incheiat cu Fondul Monetar International. Erdogan a declarat ca urmatoarea prioritate este majorarea ratei de ocupare a fortei de munca.
Rata dobanzii de 15,75% aplicata de Turcia face din lira turceasca o moneda populara in ceea ce priveste operatiunile de carry-trade (strategie prin care investitorii vand valute cu o rata a dobanzii mica pentru a cumpara alte valute, care aduc randamente mai mari). Rata Japoniei, de 0,5%, este cea mai redusa din randul economiilor industrializate.
Banca centrala a Turciei a redus rata de referinta la imprumuturile overnight cu 1,75% din septembrie, urmatoarea sedinta fiind programata pe 17 ianuarie.
Din randul monedelor pietelor emergente, coroana ceha a avansat cu 1%, pana la 25,90 de coroane/euro, mentinandu-se aproape de un nivel record de 25,828 unitati atins pe 10 ianuarie, in conditiile in care investitorii mizeaza pe o majorare a celor mai reduse rate ale dobanzii din Uniunea Europeana luna viitoare.
Coroana ceha este cel mai bun performer din randul monedelor pietelor emergente in acest an, chiar daca inflatia anuala a urcat in decembrie la 5,4%. Strategii au majorat rata de referinta cu 1%, pana la 3,5% in 2007.
Zlotul polonez a avansat cu 0,8% in ultima saptamana, pana la un nivel de 3,5810 unitati in raport cu euro pe baza speculatiilor conform carora banca centrala a Poloniei va majora ratele dobanzii de la nivelul actual de 5% pentru a stopa accelerarea inflatiei. Banca centrala a anuntat ca va fi necesara o majorare a ratei pana la aproximativ 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO