Business Internaţional

Moody's duce Portugalia în "junk" după ce taie patru trepte din rating

Moody's trimite Portugalia în "junk" după ce taie patru trepte din rating

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

06.07.2011, 11:01 1215

Moody's a redus ratingul de credital Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2", devenind prima mareagenţie de evaluare financiară care retrogradează ţara în categoriaspeculativă "junk", avertizând că guvernul de la Lisabona ar puteaavea nevoie de un nou pachet de bailout, transmiteReuters.

Decizia nu este o chiar o surprizăşi aminteşte că actuala criză a datoriilor de stat din Europa semanifestă dincolo de Grecia, care a dominat în ultimul timp atenţiaopiniei publice cu noul pachet de finanţare externă pregătit deinstituţiile financiare internaţionale pentru guvernul de laAtena.

Unii economişti consideră că şiIrlanda ar putea avea nevoie de un nou program de ajutorinternaţional, iar investitorii se tem că Spania şi Italia sunturmătoarele la rând pentru acorduri cu UE şi FMI.

Portugalia a devenit astfel celde-al doilea stat din zona euro retrogradat de agenţiile de ratingîn categoria junk. Grecia are însă un rating mult mai scăzut încatalogul Moody's, respectiv "Caa1".

Portugalia a devenit în apriliecea de-a treia ţară din zona euro care a încheiat un acord definanţare externă cu UE şi FMI, după Grecia şi Irlanda.

Moody's avertizează că guvernulportughez ar putea să nu reuşească să îndeplinească ţintele dereducere a deficitului bugetar şi de stabilizare a datoriei publicestabilite în acordul internaţional.

Pachetul de finanţare aPortugaliei se ridică la 78 miliarde euro şi prevede revenireastatului pe pieţele financiare în 2013.

Moody's consideră că şansele caPortugalia să nu poată reveni pe pieţe la dobânzi sustenabile pânăla termenul stabilit cresc tot mai mult.

Standard & Poor's şi Fitchatribuie Portugaliei ratingul "BBB-", cel mai scăzut din categoriainvestment grade

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO