Business Internaţional

Moody's: Economiile emergente au devenit mai vulnerabile in fata socurilor externe. Romania este pe lista neagra

30.05.2008, 22:29 12

Deficitul de cont curent ridicat si ritmul rapid de dezvoltare a pietei de creditare au generat o serie de riscuri macroeconomice de-a lungul tarilor europene cu economii emergente, arata un raport al agentiei de rating Moody's, citat de Budapest Business Journal.
Printre cele mai vulnerabile tari se numara Ungaria, Letonia si Lituania.
Agentia a mentionat ca 11 tari - printre care Islanda si tarile baltice - se afla in acest moment intr-o "zona de pericol", inregistrand un nivel extrem al deficitului de cont curent si un raport dezechilibrat in ceea ce priveste nivelul creditelor ca pondere in PIB.
"Riscurile macroeconomice s-au amplificat treptat in ceea ce priveste economiile emergente din Europa ajungand la un nivel alarmant", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedintele Moody's. "Iar probabilitatea ca aceste dezechilibre sa duca la o criza economica s-a accentuat odata cu declansarea crizei pietelor de creditare", a adaugat el.
Moody's a mentionat ca ratingurile sale au indicat pana acum doar probabilitatea unei reduceri relative a ritmului de crestere economica si a unei accentuari nesemnificative a dezechilibrelor macroeconomice in ceea ce priveste aceste tari. Insa problemele din sectorul financiar si declinul monedelor nationale au determinat agentia sa puna accentul pe eventualitatea unor dezechilibre majore.
Agentia a adaugat ca ratingurile acordate acestor tari au fost in general mult mai pozitive in raport cu evolutia economiilor lor, in conditiile in care o parte a acestora risca sa fie expuse unei cresteri semnificative a numarului creditelor neperformante.
Estonia, Bulgaria, Kazahstan si Cehia au "demonstrat pana acum o forta financiara excelenta", acestea avand capacitatea de a se mentine pe pozitii chiar si in eventualitatea in care s-ar confrunta cu o serie de presiuni financiare mai ridicate.
De asemenea, Romania, Polonia si Croatia au o pozitie stabila, doar ca pe termen mediu acestea ar putea inregistra o crestere importanta a datoriei publice, existand astfel riscul unei reduceri a ratingului de tara, potrivit raportului Moody's.
In acelasi timp insa, agentia a avertizat asupra riscurilor majore la care sunt expuse economiile unor tari precum Ungaria, Letonia si Lituania, unde cresterea semnificativa a datoriei publice ar putea slabi puterea financiara a guvernelor, conducand implicit la scaderea ratingurilor de credit.
Economia Ungariei a urcat cu 1,6% in primul trimestru din 2008, in timp ce inflatia a ajuns in aprilie la 6,6%. In acelasi timp, economia letona a inregistrat un ritm de crestere de 3,6%, mult sub nivelul de 8% inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut. Inflatia din fosta membra a Uniunii Sovietice s-a accelerat in aprilie pana la 17,5%, fata de 16,8% in martie.
Produsul Intern Brut al Lituaniei a urcat cu 6,4% in primele trei luni comparativ cu 8% in ultimul trimestru din 2007. Dar inflatia a ajuns luna trecuta la 11,7%, fata de 11,3% in luna martie.
Mai mult, spun oficialii Moody's, unele tari, precum Romania sau Ungaria, ar putea avea probleme in a-si refinanta datoriile, in situatia in care investitorii locali formeaza o baza foarte ingusta.
Totusi, exista o posibilitate foarte redusa ca aceste state sa intre in incapacitate de rambursare a datoriilor, acestea avand posibilitatea de a obtine finantare temporara din partea FMI, a Bancii Mondiale, a Comisiei Europene sau chiar a bancilor centrale din statele vecine.
Raportul Moody's indica de asemenea masura in care cele 11 tari studiate risca sa se confrunte cu o criza bancara, generata de turbulentele de pe piata financiara internationala. Concluziile studiului indica faptul ca tarile cele mai expuse acestui risc sunt Bulgaria, Romania si Kazahstan.
Si asta in conditiile in care o asemenea criza "a urmat de cele mai multe ori unei perioade de crestere semnificativa a pietei de creditare si unei aprecieri a preturilor activelor".
Croatia este cotata cu un risc mediu in ceea ce priveste declansarea unei crize financiare, in timp ce in celelalte state riscul ramane la un nivel scazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO