Business Internaţional

Motorola concediaza 1.900 de oameni

07.10.2005, 19:53 9

Motorola, al doilea producator mondial de telefoane mobile, ar putea disponibiliza 1.900 de angajati in incercarea de a imbogati performantele si eficienta lantului sau de aprovizionare, informeaza MenaFN.com.

Cu toate ca anuntul oficial a fost facut saptamana aceasta, unele indicii cu privire la masura au existat inca de acum cateva luni.

Mare parte din reducerile de personal sunt de fapt incercarile grupului de a-si majora marjele de profit.

Compania cu sediul in Schaumburg, Illinois detine 68.000 de angajati dintre care 15.000 in zona Chicago.

Jennifer Wayrauch, purtatoarea de cuvant a Motorola, a declarat ca este putin probabil ca aceste cifre sa se modifice foarte mult intrucat, desi Motorola reduce personalul in anumite zone, ea angajeaza in altele.

Cele 1.900 de joburi vizate sunt raspandite, conform purtatoarei de cuvant, in peste 29 de divizii din peste 20 de tari. Cea mai mare reducere operata va fi cea cea de la fabrica din Elgin, unde lucreaza aproximativ 700 de persoane.

Reprezentantii companiei au declarat saptamana trecuta ca intentioneaza sa vanda aceasta divizie grupului Communications Test Design Inc. (CTDI), cu sediul in Pennsylvania. Dintre angajatii de la Elgin, Motorola va pastra numai 150. Diferenta de 550 este inclusa pe lista disponibilizarilor. CTDI va pastra aproximativ 280 din acestia.

Pe lista celor 1.900 sunt inclusi si cei la care producatorul a renuntat in timpul verii de la divizia din Michigan. In luna iunie a acestui an, grupul declarase ca va concedia pana la 250 de oameni de la acea unitate, care aduce circa 5% din castigurile Motorola.

Unele din reduceri provin din transformarea unei divizii de productie intr-un centru de design. Compania nu a dorit insa sa ofere mai multe detalii cu privire la situatia de aici.

La inceputul acestui an, compania a creat un nou fotoliu in conducere, acela de senior vicepresident, pe care il ocupa acum Stuart Reed, fostul executiv de la IBM.

Motorola isi indreapta toate eforturile spre majorarea marjelor de profit operational la 15 procente, dupa ce in prezent acestea oscileaza intre 10 si 13 procente pana la 15 procente.

Schimbarile operate la nivelul lantului de aprovizionare ar putea continua si cu alte reduceri de personal, este de parere Ben Bollin, analist din Cleveland.

"Se va observa aceasta tendinta cu precadere in 2006, cand vor concedia 1.000 de persoane o singura data", a explicat acesta. Alti analisti vad si ei alte reduceri in viitor, insa, per ansamblu, acestia cred ca numarul angajatilor va ramane constant, angajandu-se in alte zone.

"Nu vad in viitor concedieri care sa fie considerabile", a declarat Brant Thompson, analist la Goldman Sachs din New York. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO