Business Internaţional

Murdoch ramane fara directorul care a adus profitul in curtea BSkyB

24.09.2003, 00:00 20



Compania de televiziune detinuta de miliardarul Rupert Murdoch Brithish Sky Broadcasting Group a anuntat ca directorul executiv Tony Ball va pleca din structura de conducere a grupului. Ball a reusit sa aduca BSkyB pe linia profitabilitatii, pentru prima data in ultimii cinci ani.



Tony Ball a decis sa nu-si reinnoiasca actualul contract, se arata intr-un comunicat al companiei de televiziune. El va ramane in continuare in post pana cand va fi numit un succesor. Ziarele britanice, printre care si Financial Times, au sustinut ca la locul liber va fi ocupat de James, fiul lui Murdoch. Purtatorul de cuvant al BSkyB, Robert Fraser, a refuzat sa comenteze aceste afirmatii, noteaza Bloomberg News.



Ball, in varsta de 47 de ani, a devenit seful companiei in iunie 1999, dupa ce timp de sase ani a inaintat pe scara ierarhica din cadrul companiilor controlate de News Corp. El a atras aproximativ 7 milioane de utilizatori si a obtinut profit in anul fiscal 2003, facand presiuni asupra companiilor de televiziune prin cablu rivale, cum ar fi NTL, prin difuzarea meciurilor importante de fotbal si a filmelor de la Hollywood.



"A adus compania intr-o situatie financiara pozitiva, astfel mi-l amintesc," a declarat Patrick Wollenberg, din cadrul fondului de investitii Robeco Groep NV din Amsterdam, care detine si actiuni BSkyB. "Ball a avut, de asemenea, si o viziune pe termen lung, prin orientarea inspre digital, sperand ca BSkyB va face presiuni asupra competitorilor. Acum, compania culege roadele acestei strategii."





James Murdoch



"S-ar putea ca James Murdoch sa nu fie cea mai buna alegere pentru ca acesta ar putea mai degraba sa-si asume riscuri, nu sa aiba grija de o crestere controlata a afacerii, ceea ce i-ar trebui BSkyB acum," a precizat Wollenberg, manager la Robeco. "S-ar putea sa nu fie cel mai bun lucru sa ai pe cineva disperat sa dovedeasca ce poate face, pe spinarea BSkyB."



James Murdoch ocupa, din mai 2000, functia de presedinte si director adjunct in cadrul companiei media Star. Star si-a inceput activitatea in 1991 si a obtinut primul profit operational in anul fiscal care s-a terminat pe 30 iunie, a anuntat News Corp.





Fotbal si filme



Ball a cheltuit 8 miliarde de dolari in patru ani pentru programe care includeau meciurile din Premier League si filme precum "Harry Potter si piatra filozofala" pentru a atrage clienti. Dominatia BSkyB in meciurile importante din liga engleza de fotbal au ajutat compania sa ocupe un loc de frunte pe piata digitala a televiziunii din Marea Britanie, detinand peste trei sferturi din piata.



Preocuparea fata de serviciile acordate clientilor a ajutat, de asemenea, BSkyB sa "sufle" din clientii companiilor rivale, NTL si Telewest Communications. Cu 6,8 milioane de utilizatori inregistrati pana pe 30 iunie anul acesta, BSkyB are de peste trei ori mai multi clienti decat cifra combinata dintre NTL si Telewest, care detin impreuna 2,18 milioane de utilizatori.



Ball a reisit sa aduca un profit net de 190,5 milioane de lire sterline pana pe 30 iunie, sfarsitul anului fiscal 2003, acesta fiind si primul profit al companiei obtinut dupa anul fiscal 1998.
florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO