Business Internaţional

Nasdaq isi retrage oferta de preluare a LSE

31.03.2006, 00:00 7

Conducerea Nasdaq a renuntat pentru moment la ideea fuziunii cu bursa London Stock Exchange.

Nasdaq Stock Market si-a retras oferta in valoare de 2,4 miliarde de lire sterline (3,4 miliarde de euro) lansata pentru preluarea bursei londoneze, London Stock Exchange, renuntand astfel la incercarea de a crea prima piata transatlantica de actiuni, relateaza Bloomberg.

In urma acestei decizii, valoarea actiunilor LSE a inregistrat cel mai semnificativ declin din ultimii patru ani si jumatate.

Nasdaq, cea mai mare bursa electronica din Statele Unite, si-a retras oferta de 950 de penny (1,4 euro) pe actiune, a anuntat compania. Aceasta si-a rezervat dreptul de a face o noua oferta in urmatoarele sase luni in cazul in care bursa londoneza ar fi de acord sa-i recomande oferta sau in eventualitatea depunerii unei oferte rivale.

Nasdaq este cea de-a treia companie din ultimele 14 luni ce a depus o oferta pentru LSE si mai apoi

s-a retras in contextul in care directorul executiv Clara Furse, in varsta de 48 de ani, doreste sa obtina o valoare mai mare pentru bursa londoneza.

Furse, ce a scos in evidenta viabilitatea LSE ca firma independenta, a respins pe 10 martie oferta lansata de Nasdaq si a refuzat sa se intalneasca cu oficialii acestei companii. Valoarea actiunilor LSE a atins un nivel record patru zile mai tarziu in contextul in care analistii au anticipat faptul ca bursa newyorkeza, New York Stock Exchange, ar putea lansa si ea o oferta.

"Probabil agitatia din ultima vreme a impins actiunile LSE dincolo de limitele rezonabile", a comentat Bernard Isagba din cadrul Redmayne Bentley Stockbrokers cu sediul la Londra, un actionar al bursei londoneze.

Valoarea actiunilor LSE a scazut cu 10,7%, pana la 1,45 euro, acesta fiind cel mai sever declin inregistrat din 20 iulie 2001. Actiunile erau tranzactionate la un nivel de 1,45 euro ieri dimineata, astfel valoarea de piata a companiei ajungand la aproximativ 2,6 miliarde de lire sterline (3,8 miliarde de euro).

Oferta lansata de directorul executiv al Nasdaq, Robert Greifeld, a starnit interesul unora dintre cei mai mari actionari ai bursei londoneze.

Threadneedle Investments, cel mai mare actionar al LSE, si Scottish Widows s-au aratat dispusi sa se intalneasca cu oficialii Nasdaq pentru a discuta pe marginea ofertei.

Alti actionari, printre care Martin Currie Investment Management, au declarat ca valoarea ofertei este prea mica.

"Nasdaq nu mai are nici o intentie de a face o oferta pentru bursa londoneza", au declarat oficialii grupului.

Compania a aratat ca are dreptul de a oferi mai putin de 1,45 euro pe actiune in cazul in care va decide sa inainteze o noua oferta dupa trei luni.

"Actiunile LSE nu vor trece de nivelul de 15 lire in curand", a declarat Andrew Mitchell, analist in cadrul Fox-Pitt, Kelton. "Vom astepta sa vedem daca NYSE va intreprinde ceva."

In urma fuziunii dintre LSE si Nasdaq ar fi rezultat o piata unica pentru actiuni cum ar fi cele ale companiilor Microsoft si BP si ar fi oferit companiilor straine o modalitate de a aborda investitorii americani fara a fi nevoite sa respecte reglementarile americane.

Pe cele doua burse sunt listate peste 6.000 de companii, cu o valoare totala de 7.300 de miliarde de dolari. Cele 2.700 de companii ce sunt listate pe bursa newyorkeza au o valoare de piata de 13.800 miliarde de dolari, conform datelor furnizate de World Federation of Exchanges.

Bursa londoneza a anuntat ca se asteapta sa obtina un profit "excelent" pentru anul ce se va incheia pe 31 martie pe fondul cresterii volumului de tranzactii. Volumul mediu de tranzactii incheiate pe sistemul sau electronic a crescut cu 29% in 11 luni pana pe 28 februarie. Bursa a raportat o crestere cu 25% a numarului de companii care au vandut actiuni sau s-au listat in perioada respectiva. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24