Business Internaţional

New York Times: Cel mai bun cadou pentru un vameş român sau bulgar: îl laşi singur în tură

NY Times: Cel mai bun cadou pentru un vameş român sau bulgar: îl laşi singur în tură

Autor: Radu Racu

04.09.2011, 12:44 858

Şansele României şi Bulgariei de a accede la spaţiul Schengen luna această, văzute anterior ca doar o formalitate în condiţiile unor contracte de securizare a frontierelor de miliarde de euro semnate de cele două state, sunt în prezent destul de slabe în condiţiile unei mişcări conservatoare tot mai pregnante în cadrul Uniunii, scrie cotidianul The New York Times.

Publicaţia americană face o analiză a procesului de integrare a celor două state în spaţiul Schengen, care speră ca prin investiţiile de miliarde de euro să devină gardienii limitei vestice a blocului comunitar. Acum, vameşii celor două state deţin mijloace ultramoderne de detectare a traficului ilegal, însă toate acestea sunt inutile în cazul unei corupţii ridicate.

"Degeaba ai un dispozitiv cu ionfraroşu care să detecteze un imigrant ascuns în spatele unui camion, dacă pentru 500 de euro priveşti în direcţia opusă", spune Karel van Kerstern, ambasadorul olandez în Bulgaria, una din ţările europene care îşi vor exercita cel mai probabil dreptul de veto în privinţa accepştării celor două state în Schengen.

"Publicaţia americană conchide că accederea în spaţiul Schengen este singura pârghie reală pe care o mai are UE pentru a forţa cele două ţări să rezolve problemele privind criminalitatea şi migraţia ilegală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO