Business Internaţional

Noii conducatori ai Poloniei taie din independenta bancii centrale

24.07.2006, 18:12 29

Camera inferioara a Parlamentului Poloniei a aprobat infiintarea unei noi institutii de reglementare a sectorului financiar al tarii, controversata decizie amenintand sa diminueze rolul bancii centrale, scrie Financial Times.
Partidul Conservator (PiS), aflat la guvernare, doreste sa reuneasca comisia de reglementare a pietei de capital (KPWiG) si institutia de reglementare a sectoarelor de asigurari si de pensii (KNUiFE) la inceputul lui 2007, organismul de supraveghere a sectorului bancar (KNB) urmand sa se alature noii institutii in 2008. Principala critica adusa legii se refera la pierderea independentei institutiei bancare, ea urmand sa raspunda direct cabinetului primului-ministru.
Crearea Comisiei de supraveghere a sectorului financiar(KNF) reprezinta de fapt indeplinirea unei promisiuni facute de partidul aflat la guvernare, PiS, in timpul campaniei electorale. Masura a fost insa aspru criticata atat in Polonia, cat si de Banca Centrala Europeana.
Guvernul polonez sustine ca reunirea celor trei institutii va contribui la reducerea cheltuielilor si va intari sistemul de supraveghere a sectorului bancar. Analistii considera insa ca in acest fel va fi diminuat rolul jucat de banca centrala a Poloniei, in timp ce oficialii ei au criticat proiectul, spunand ca acesta ar putea ameninta stabilitatea pietei bancare si independenta institutiei.
Comisia va prelua responsabilitatile legate de supravegherea pietelor de capital si a industriei asigurarilor si pensiilor. In anul 2008 va prelua si sarcina reglementarii sectorului bancar de la Banca Nationala a Poloniei.
Totusi, directorul noii comisii va deveni imediat presedinte al comisiei de supraveghere a sectorului bancar, comisie condusa in prezent de Leszek Balcerowicz, presedintele bancii centrale poloneze.
Balcerowicz, cel care a gandit reformele din 1989, care au asigurat tranzitia Poloniei de la comunism la capitalism, nu este deloc agreat de conservatorul partid PiS, condus de Lech si Jaroslaw Kaczynski, gemenii care ocupa functiile de presedinte si respectiv prim-ministru in Polonia. Balcerowicz este privit cu dispret in special de partenerii de coalitie ai PiS, acestia facandu-l vinovat de vanzarea activelor statului.
Crearea comisiei a starnit ingrijorare pentru ca in acest fel puterea in ceea ce priveste supravegherea pietelor financiare este conferita cabinetului primului-ministru. Pana acum, sectorul a fost reglementat de institutii independente, institutii care nu erau de acord cu viziunea PiS cu privire la centralizarea majoritatii functiilor in stat sub controlul partidului.
Guvernul polonez isi justifica decizia crearii comisiei respective facand referire la existenta unor organisme similare in alte tari europene, in special la Financial Services Authority din Marea Britanie. Criticii spun ca astfel de institutii de reglementare se potrivesc tarilor cu piete financiare cu un grad mai avansat de dezvoltare. Peste o treime din statele membre UE au o singura institutie de reglementare a sectorului financiar, insa au mentinut in acelasi timp neschimbat rolul bancilor centrale in ceea ce priveste supravegherea sectorului respectiv.
Lucrarile la acest proiect au inceput in luna martie, in toiul bataliei legate de incercarea UniCredit, grupul financiar italian, de a reuni doua filiale din Polonia. Guvernul
s-a opus acestei incercari, in timp ce Balcerowicz inclina sa permita incheierea acestei operatiuni, criticand adesea guvernul.
Ideea crearii comisiei a fost cea a lui Cezary Mech, fost ministru adjunct de finante, candidat la conducerea noii institutii.
Proiectul de lege mai trebuie sa fie aprobat de Senat, care este dominat de conservatori, si semnat de un alt conservator, presedintele Lech Kaczynski, pentru a deveni lege.
Schimbarea mandatului bancii centrale a reprezentat de la inceput una din intentiile celor doua partide mai mici cu care PiS a format o coalitie.
Astfel, in decembrie, s-a incercat adoptarea unui proiect de lege menit a extinde responsabilitatile bancii centrale, incluzand impulsionarea cresterii economice printre acestea. Balcerowicz a criticat proiectul respectiv, declarandu-l drept neconstitutional si aratand ca acesta pune in pericol independenta bancii centrale si implicit cresterea economica a tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO