Business Internaţional

Noii lideri de la Kiev îşi mobilizează miliardarii şi-i pun în posturi-cheie pentru a-şi întări controlul în regiunile vitale proruse din estul ţării

„Corupţia din Ucraina întrece orice imaginaţie”, a afirmat neaşteptat preşedintele rus Vladimir Putin, care subliniază că, după revoluţia care a dus la demiterea lui Viktor Ianukovici, Ucraina a înlocuit „o bandă de hoţi” cu alta. Dar în Rusia oligarhii apropiaţi Kremlinului au înflorit în acelaşi mod.

„Corupţia din Ucraina întrece orice imaginaţie”, a afirmat neaşteptat preşedintele rus Vladimir Putin, care subliniază că, după revoluţia care a dus la demiterea lui Viktor Ianukovici, Ucraina a înlocuit „o bandă de hoţi” cu alta. Dar în Rusia oligarhii apropiaţi Kremlinului au înflorit în acelaşi mod.

Autor: Ioana Tudor

06.03.2014, 22:43 2205
Guvernul interimar de la Kiev şi-a mobilizat armata de miliardari şi i-a numit pe doi dintre aceştia guvernatori în provinciile cheie din est, Dniepropetrovsk şi Doneţk, unde este concentrată industria ţării, mizând că prin afacerile pe care le deţin, prin locurile de muncă pe care le oferă şi prin influenţa lor aceştia pot ţine sub control situaţia din regiune.

Kievul i-a numit pe oligarhii Serghei Taruta şi Igor Kolomoisky ca guvernatori ai regiunilor Doneţk, capitala ucraineană a oţelului şi a cărbunelui, şi Dniepropetrovsk, a doua regiune industrială a ţării ca importanţă, cu o populaţie de 3,3 milioane de locuitori. Unii observatori atribuie noua strategie politică fostului premier Iulia Timoşenko, arhitectul revoluţiei portocalii, eliberată din închisoare în contextul demiterii preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. Numirea oame­nilor de afaceri la conducerea provinciilor din est, care se opun noii conduceri de la Kiev, este o recunoaştere a faptului că aceştia reprezintă elita industrială şi de afaceri din Ucraina şi au o influenţă mare asupra a mii de muncitori din partea de est a ţării, populată în mare parte de etnici ruşi, scrie The New York Times.

Noua conducere de la Kiev se teme că Rusia ar putea încerca să destabilizeze şi apoi să preia controlul asupra estului rusofil după ce preşedintele rus Vladimir Putin a făcut deja o demonstraţie de forţă în Crimeea.  Strategia guvernului de la Kiev a scos deja în stradă sute de etnici ruşi din provinciile din est şi ar putea constitui o piedică în calea reformelor economice pe care noii lideri ai Ucrainei s-au angajat să le implementeze.

Kolomoisky şi Taruta, un investitor de talie mondială şi un finanţator al fotbalului local

Cu o avere estimată la 2,1 miliarde dolari, Kolomoisky ocupă locul patru pe lista celor mai bogaţi oameni din Ucraina în topul realizat de revista americană Forbes. Împreună cu miliardarul Henadi Bogoliubov, Kolomoisky deţine Privat Group, care controlează cele mai mari bănci din Ucraina. Grupul are operaţiuni în toate industriile ţării, precum şi în UE, Georgia, Rusia, SUA, Ghana şi alte state. PrivatBank, cea mai mare bancă comercială din Ucraina, face parte din Privat Group. Prin PrivatBank Kolomoisky controlează două companii aeriene, Dni­proavia (în Dniepropetrovsk) şi Donbassaero (în Doneţk). Kolomoisky este acţionar la producătorul de oţel Evraz, controlat de miliardarul rus Roman Abra­movici. Kolomoisky s-a născut în Dniepropetrovsk, a trăit în Elveţia şi a fost unul dintre susţinătorii Iuliei Timo­şenko.

Taruta este preşedintele Uniunii Industriale din Donbas, un holding care deţine acţiuni la 40 de companii industriale din estul Ucrainei, din Ungaria şi Polonia. El este şi preşedintele clubului de fotbal FC Metalurg Do­neţk la care deţine acţiuni. Taruta a anunţat că a acceptat funcţia de guvernator din „dorinţa de a proteja ţara, pentru că nu are im­portanţă ce limbă se vorbeşte sau ce religie au oamenii“.

 

Un fost rus şi fost aliat al lui Ianukovici ar putea reprezenta noul guvern în Crimeea

Presa ucraineană relatează că autorităţile de la Kiev l-ar putea numi pe miliardarul Vadim Novinsky, a cărui avere este estimată la 1,5 miliarde dolari, ca reprezentant al guvernului în Crimeea. Novinsky a fost considerat o punte de legătură între Ianukovici şi interesele acestuia în Rusia. Miliardarul, care deţine un sfert din producătorul de minereu de fier Metinvest, s-a născut în Rusia şi a primit cetăţenie ucraineană în 2012, ceea ce l-a ajutat să devină membru al parlamentului din partea Partidului Regiunilor al lui Ianukovici.

De asemenea, bancherul Alksandr Iaroslavsky ar putea fi numit guvernator al regiunii Harkov, un important centru industrial şi agricol al Ucrainei.

Ce cred ceilalţi magnaţi ucraineni despre numirile făcute de guvernul de la Kiev

Viktor Pinciuk, al doilea pe lista miliardarilor ucraineni, cu o avere de 3,2 mld. dolari şi afaceri în in­dus­tria metalurgică, dă de înţeles că susţine noile numiri. „În vremuri precum cele pe care le traversează acum Ucraina, marile afaceri pot juca temporar un rol în politică“, a afirmat Pinciuk într-un comunicat, subliniind totodată că „în vremuri normale, Ucraina trebuie să separe afacerile de politică“.

Într-un mesaj asemănător, Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere de 12,5 miliarde dolari şi fost apropiat al lui Ianukovici, a asigurat că System Capital Management, holdingul său  financiar şi industrial din Doneţk, „va face tot posibilul să menţină integritatea ţării“.

Poziţia preşedintelui Putin în legătură cu noile numiri din Ucraina şi disputa cu Kolomoisky

Kolomoisky l-a caracterizat pe preşedintele rus Vladimir Putin drept „schizofrenic de statură mică“ pentru că a adus Rusia şi Ucraina pe marginea unui conflict de proporţii.

Afirmaţia lui Kolomoisky nu a rămas fără reacţie din partea lui Putin. „În estul Ucrainei asistăm acum la instalarea miliardarilor în funcţii de guvernatori. Înţelegem că aceşti oameni şi-au câştigat averile din împrumuturi şi acţiuni. Unul dintre aceşti oligarhi l-a tras în piept pe Roman Abramovici.

Abramovici i-a împrumutat câteva miliarde de dolari, iar el pur şi simplu şi-a însuşit banii. Acum este guvernator al Dniepropetrovskului“, a afirmat preşedintele rus, citat de Financial Times. Potrivit lui Putin, problema cea mai mare a Ucrainei este corupţia. „Acolo întrece orice imaginaţie“, a afirmat el. 

Este de înţeles de ce protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev au dorit revoluţie, însă aceştia au luat-o într-o direcţie greşită, iar acum Ucraina a înlocuit „o bandă de hoţi“ cu alta, ar fi spus Putin, potrivit Washington Post.

În prezent Ucraina are nouă miliardari, cu averi între 12,5 miliarde dolari şi 1 miliard de dolari, potrivit Forbes. Aceştia au făcut bani din resursele naturale ale ţării, situaţie valabilă şi pentru oligarhii ruşi, iar acum au ocazia să iasă de sub influenţa Rusiei.

„Guvernul de la Kiev face tot ce poate pentru a îndepărta riscul unei divizări interne“, a declarat pentru CNBC Steven Pifer, fost ambasador american în Ucraina. „Au nevoie de oameni care au credibilitate în estul Ucrainei. Riscul este că decizia de a instala oameni foarte bogaţi în poziţii de conducere va fi considerată doar o afacere. Aceasta este una dintre problemele ţării din ultimii 22 de ani“, a explicat Pifer.

 

UE aplică sancţiuni foştilor lideri ucraineni pentru încălcarea drepturilor omului şi delapidarea fondurilor publice

Uniunea Europeană a îngheţat activele a 18 foşti oficiali ucraineni, inclusiv pe cele ale fostului preşedinte Ianukovici, suspectaţi de delapidarea banilor publici şi încălcarea drepturilor omului. Printre oficialii ale căror active au fost blocate sunt şi fostul premier Mikola Azarov, fostul procuror general Viktor Pşonka, Oleksandr Iakimenko, fostul şef al serviciilor de informaţii şi Olena Lukaş, fostul ministru al justiţiei. Fiii lui Ianukovici se află şi ei pe listă, potrivit Thomson Reuters. Ianukovici a delapidat 37 miliarde dolari din bani publici în cei trei ani în funcţia de preşedinte, a spus noul premier ucrainean Arseni Iaţeniuk. Oligarhii ucraineni au încercat în ultimele săptămâni să retragă banii pe care i-au depozitat la instituţiile financiare din Olanda, a spus ministrul olandez al finanţelor Jeroen Dijsselbloem. Mai multe „tranzacţii neobişnuite“ au fost raportate serviciului de informaţii financiare.

 

Noi episoade din filmul crizei ucrainene:

  • Crimeea cere alipirea la Rusia, iar Lituania avertizează că după Ucraina va urma Republica Moldova.

  • Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România va susţine la Consiliul European pe tema Ucrainei că doreşte să fie parte a unui eventual format de negociere pentru rezolvarea situaţiei din zonă, plecând de la interesul naţional al ţării noastre.

  • Poliţia ucraineană a evacuat ieri dimineaţă manifestanţii proruşi care ocupau administraţia regională din Doneţk, oraş rusofon din estul fostei republici sovietice, arestând 75 de persoane în timpul asaltului, potrivit unor surse din poliţie.

  • Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruşi, i-a cerut lui Vladimir Putin alipirea la Rusia şi organizarea unui referendum pe 16 martie în peninsula ucraineană pentru a valida această alipire.

  • Potrivit preşedintelui Lituaniei Dalia Grybauskaite, Rusia încearcă să „recreeze frontierele Celui de-Al Doilea Război Mondial“ în Ucraina, iar „după Ucraina va urma Republica Moldova, iar după Republica Moldova alte ţări“.

  • Statele Unite au suplimentat forţele militare în zona Mării Baltice trimiţând încă şase avioane de vânătoare de tip F-15.

  • Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat că Kievul este pregătit să semneze „imediat ce este posibil“ Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze în noiembrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO