Business Internaţional

Noile membre ale Uniunii Europene, vulnerabile in fata unui declin al burselor

23.03.2007, 18:32 24

Economiile celor mai noi membre ale Uniunii Europene sunt cele mai vulnerabile din cadrul blocului alcatuit din 27 de tari-membre in fata unei posibile scaderi prelungite a burselor pe plan global, se arata intr-un raport al Comisiei Europene, citat de Budapest Business Journal.
Ritmul de crestere economica ar putea incetini in noile membre ale UE din Europa de Est, iar monedele din aceasta regiune s-ar putea deprecia daca guvernele nu vor lua masuri pentru a contracara efectele unui potential declin al pietelor globale de actiuni care ar fi mai pronuntat decat scaderea din aceasta luna si ar reflecta o prudenta sporita a investitorilor fata de riscuri, se arata in raportul CE obtinut de Bloomberg News.
Pietele globale de actiuni isi revin acum dupa perioada de vanzari masive care a sters 3.300 de miliarde de dolari din valoarea pietei incepand din 27 februarie pana pe 5 martie. Vanzarile masive de actiuni au fost declansate de scaderea pietei chineze si de temerile legate de incetinirea ritmului de crestere a economiei americane. Indicele Morgan Stanley Capital International a pierdut 6 puncte procentuale in perioada respectiva.
Raportul Comisiei, ce va fi luat in discutie in cadrul reuniunii ministrilor de finante din zona euro din 26 martie de la Bruxelles, arata ca un model de simulare a indicat faptul ca un declin chiar si mai pronuntat al pietelor globale de actiuni ar avea un impact limitat asupra cresterii Europei.
Conform modelului, un declin al pietelor globale de actiuni cu 20% ar atrage dupa sine o scadere cu 0,15 pana la 0,2% a ratei de crestere a zonei euro in primul an de dupa soc, se arata in raport. Raportul include unele observatii, conform carora modelul ia in considerare un numar limitat de factori, cum ar fi veniturile familiilor, omitand alti factori cum ar fi bilanturile companiilor si increderea consumatorilor si companiilor.
"Impactul ar fi semnificativ daca episodul ar indica inceputul unei schimbari a atitudinii investitorilor fata de riscuri", se arata in raport.
Economiile si-ar relua cresterea in al doilea an dupa soc, conform modelului comisiei. Totusi, "in cazul in care conditiile de finantare pe plan global ar deveni considerabil mai stricte, investitorii ar analiza mai indeaproape politicile nationale ale noilor membre UE", se arata in raport. "Riscul contagiunii nu este neglijabil". Noile state membre ale UE, in special cele din Europa de Est, trebuie sa se concentreze asupra mentinerii sub control a cheltuielilor guvernamentale, a consolidarii sistemelor juridice si a imbunatatirii sistemului de guvernare corporatista in scopul reducerii riscurilor, sustine raportul.
Unele tari ca Bulgaria si Letonia sunt vulnerabile din cauza nivelului ridicat al deficitelor de cont curent si a cresterii datoriei guvernamentale. Altele, printre care Polonia, Ungaria si Romania, ar putea avea de suferit pentru ca monedele lor locale sunt in prezent impulsionate de investitorii atrasi de diferentele de rate ale dobanzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24