Business Internaţional

NYT: Scandalul de coruptie de la Siemens a fost socul de care avea nevoie pentru a se schimba in bine

11.02.2008, 19:52 57

Compania germana Siemens de exemplu, un colos industrial cu o vechime de peste 161 de ani, i-a contrariat pe critici prin performantele bursiere inregistrate, depasind ca evolutie bursiera chiar si compania americana General Electric, precum si alte companii de profil de pe alte piete in ciuda scandalului de coruptie in care este implicata, scrie The New York Times.
Actiunile Siemens au inregistrat o crestere de 34% pe bursa americana din ianuarie 2007 pana in prezent. In ultimii cinci ani, valoarea actiunilor companiei germane aproape ca s-a triplat.
Cu toate acestea, compania germana inca mai are mult de recuperat. Ca si in cazul General Electric inainte ca la conducere sa vina Jack Welch, in urma cu mai bine de 20 de ani, Siemens a fost intotdeauna respectata pentru experienta tehnica de care da dovada, insa nivelul ridicat al cheltuielilor si marginile de profit extrem de scazute au etichetat negativ compania.
Mai simplu spus, investitorii s-au ferit sa se apropie de compania germana, considerand-o prea mare pentru a se adapta la schimbarile rapide ale pietei. Aceasta reticenta a investitorilor fata de companie a fost alimentata si de puternica miscare sindicala din Germania, precum si de liderii politici care s-au ferit sa disponibilizeze un numar insemnat de angajati, asa cum a procedat Welch cu compania americana in anii '80.
Insa in ultimii doi ani, datorita restructurarilor companiei, Siemens a inceput sa inregistreze profituri din ce in ce mai mari, iar cererea pentru produsele industriale si cele medicale a inceput sa creasca constant.
"Siemens s-a decis sa se orienteze catre trei mari domenii: energie, sanatate si echipamente industriale", a declarat Simon Smith, analist al Citigroup din Londra.
Smith a mai declarat ca Siemens si-a simplificat structura de management, iesind de pe pietele care aduceau o marja de profit foarte mica, precum cea a componentelor auto. "Cred ca grupul german se indreapta catre un model de management mai flexibil", a adaugat Smith.
Totusi, intr-un mod ciudat, investitorii beneficiaza de pe urma schimbarii unor membri ai conducerii, inclusiv a directorului executiv, ca urmare a acuzatiilor aduse de autoritatile germane companiei, conform carora oficialii Siemens au dat mita in valoare cumulata de peste 2 miliarde de dolari (1,34 miliarde de euro) pentru a fi favorizata in castigarea unor contracte pe diferite piete internationale.
Compania a ajuns la un acord partial cu autoritatile germane, insa un proces similar se desfasoara acum intre companie si autoritatile din Statele Unite.
Ca o consecinta a acestor procese, conducerea companiei a fost schimbata. In postul de presedinte al companiei a fost numit Gerhard Cromme, iar noul director executiv al companiei a devenit Peter Loescher. Principala misiune a celor doi este refacerea imaginii companiei. Este pentru prima data cand la conducerea companiei vin oameni din exteriorul acesteia.
Loescher a anuntat ca impreuna cu el, intreaga conducere a companiei va achizitiona actiuni Siemens.
Cu toate ca aceasta metoda este larg raspandita in Statele Unite, in Germania Siemens este prima companie care a adoptat aceasta masura, a continuat Kaeser. "Este o dovada clara a faptului ca boardul director crede in strategia pe care doreste s-o adopte."
Loescher a venit la conducerea Siemens din iulie anul trecut, iar in noiembrie isi prezenta deja strategia pentru cresterea profiturilor companiei. Ultimul program de restructurare a companiei "a facut ca inimaginabilul sa devina credibil", a declarat Smith in ultimul sau raport cu privire la compania germana.
Vanzarile de anul trecut ale Siemens s-au ridicat la 96,6 miliarde de dolari (65 de miliarde de euro), din care 19,8 miliarde de dolari au fost inregistrate pe piata americana.
Divizia constructoare de echipamente industriale este cea mai puternica divizie a Siemens. Spre exemplu, peste 90% din serviciul postal din Statele Unite se desfasoara cu utilaje furnizate de catre Siemens.
Cel mai mare risc pentru companie il reprezinta aparitia unei recesiuni la nivel global, in special pe pietele emergente din China, India si Brazilia, precum si incetinirea economiei americane.
Insa in momentul de fata actiunile companiei sunt tranzactionate la de 11 ori veniturile estimate pentru 2009, ceea ce ar putea sa fereasca compania de o eventuala scadere pe bursa, apreciaza analistul Andreas Willi de la banca de investitii JP Morgan.
Willie, care considera ca pretul real al actiunilor Siemens este cu 40% mai mare decat cel actual, spune ca investitorii asteapta cu nerabdare luna aprilie, atunci cand compania germana va anunta noi reduceri de costuri. "Acesti colosi industriali au nevoie de un soc pentru a se schimba si, intr-un mod ironic, Siemens a avut nevoie de acuzatii de coruptie pentru a putea schimba ceva si iata ca a reusit", a declarat Willi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO