Business Internaţional

O depreciere masivă a dolarului ar fi o catastrofă economică

27.10.2010, 23:05 329

Economia mondială nu este pregătităsuficient pentru cazul în care încrederea investitorilor în dolars-ar reduce în continuare, iar moneda, utilizată în comerţulinternaţional şi la constituirea rezervelor naţionale, se vadeprecia considerabil, potrivit unei analize a AFP.

Dolarul se va deprecia la cel mai redus nivel după 1995 dacăevoluţia cursului în raport cu monedele marilor economii ale lumiicontinuă trendul început la mijlocul lunii septembrie. Investitoriide pe pieţele valutare pariază masiv pe deprecierea monedeiamericane, potrivit datelor Chicago Mercantile Exchange.

În 1995, autorităţile de la Washington au decis să pună capătdeprecierii dolarului. Secretarul Trezoreriei de la acea datăRobert Rubin s-a declarat în favoarea unui dolar puternic. TimothyGeithner, actualul secretar, este luat însă din ce în ce mai puţinîn serios, în condiţiile în care investitorii şi analiştiianticipează că banca centrală americană va injecta mai multemiliarde de dolari în sistemul financiar.

"Dolarul ar putea să se deprecieze în continuare. Responsabiliibăncii centrale americane (Fed) vor să urce un pic inflaţia",titrează Wall Street Journal. Publicaţia critică puternic politicaWashingtonului de a cere aprecierea monedelor economiiloremergente, "inundând", în schimb, lumea cu propria monedă.

"Devalorizarea dolarului nu este o strategie pentru stimulareaeconomiei mondiale", notează Wall Street Journal. Depreciereadolarului poate declanşa o serie de complicaţii în afara SUA.Moneda americană este în continuare un element foarte importantpentru sistemul monetar internaţional, în condiţiile în care 85%din tranzacţiile efectuate pe piaţa valutară sunt denominate îndolari. Dolarul reprezintă, de asemenea, moneda în care suntconstituite 62% din rezervele valutare ale statelor.

Deprecierea brutală a monedei americane afectează încredereaunui număr incalculabil de jucători economici şi financiari. În modnormal, o astfel de evoluţie duce la creşterea preţului aurului,considerat o investiţie sigură în faţa inflaţiei.

"Politica monetară americană are ca scop apărarea intereseloramericane, ceea ce este normal. Dar care sunt consecinţele pentrurestul lumii? Mulţi spun că aici avem o problemă", a declarat şefulFMI Dominique Strauss-Kahn.

Guvernatorul Băncii Angliei Mervyn King a afirmat săptămânatrecută că fără o cooperare la nivel internaţional multe state vorrecurge la măsuri protecţioniste, aşa cum s-a făcut în anii1930.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO