Business Internaţional

O vaca europeana primeste subventii mai mari decat venitul unui african

15.05.2003, 00:00 28

Fondul Monetar International (FMI) a apreciat ca succesul discutiilor de la Geneva privind liberalizarea comertului international este vital pentru cresterea economica mondial.
Totodata, directorul institutiei, Horst Kohler, a subliniat ca finalizarea asa-numitei runde de la Doha pana in ianuarie 2005, conform calendarului convenit, este cruciala in lupta impotriva saraciei.
"Un final reusit al rundei de la Doha este esential pentru restabilirea increderii in economia globala, increderea ca exista o cale catre dezvoltare pasnica", a afirmat Kohler in urma unei reuniuni de la Geneva.
Negocierile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), lansate in capitala Qatarului in urma cu 18 luni, au intrat efectiv in impas, reformele agricole dovedindu-se problema cea mai spinoasa.
Uniunea Europeana, care aloca miliarde de dolari pe an pentru subventionarea sectorului agricol, rezista presiunilor in sensul reducerii drastice a sprijinului financiar, in timp ce alte tari bogate, precum Japonia, nu sunt dispuse sa inlature barierele comerciale care ingreuneaza importurile.
Fara o reforma a comertului agricol international care sa sporeasca accesul bunurilor exportate de tarile sarace pe pietele dezvoltate, Natiunile Unite nu-si vor putea indeplini "obiectivul mileniului", respectiv diminuarea saraciei mondiale pana inn 2015, a spus Kohler.
Opinia sa coincide cu cea a presedintelui Bancii Mondiale, James Wolfensohn, care a remarcat ca sprijinul dat fermierilor de tarile bogate este de circa un miliard de dolari pe zi, de peste sase ori mai mare decat asistenta totala de dezvoltare acordata tarilor sarace.
"O vaca europeana primeste subventii mai mari decat intregul venit mediu al unei persoane din Africa", a afirmat Wolfensohn.
Wolfensohn si Kohler au participat la o reuniune speciala a Consiliului General al OMC, in care s-a discutat "coerenta" in politica economica globala. In afara agriculturii, reprezentantii comerciali incearca sa ajunga la acorduri si in alte domenii, de la bunuri industriale la servicii si finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO