Business Internaţional

Oficialii europeni au ajuns in sfarsit la un consens in problema TVA

25.01.2006, 20:26 12

Ministrii Uniunii Europene au cazut de acord ieri asupra prelungirii politicii fiscale mai blande in unele state, in sectoare ca renovarile de locuinte sau constructia acestora. Negocierile, dupa ce ajunsesera intr-un impas saptamana trecuta, au evoluat pozitiv, mai ales o data cu schimbarea pozitiei Frantei in favoarea noului plan.

Uniunea Europeana are un nivel minim determinat al TVA de 15%, la care se adauga o serie de exceptii. Negocierile din ultima vreme au avut ca scop principal votarea unanima a unei noi liste de exceptii de la nivelul standard al taxei pe valoare adaugata. Desi noul plan a fost prezentat inca din luna decembrie, pana acum, reprezentantii statelor membre nu au putut ajunge la un acord efectiv. Vineri, oficialii austrieci de la sefia UE au prezentat varianta unui compromis intre ideile propuse. Nivelul TVA va scadea, dar pe o perioada prelungita pana in 2010, in timp ce oficialii vor sprijini efectuarea unei analize riguroase a efectelor scaderei TVA asupra salariilor si asupra cresterii economice.

In acelasi timp cu inaintarea solutiei de compromis, Austria a precizat ca va refuza categoric alte derogari de la planul initial, derogari precum promisiunea facuta de presedintele Frantei in campania electorala din 2002 de a micsora nivelul TVA aplicat restaurantelor. Desi acest lucru nu a fost acceptat, oficialii francezi par destul de multumiti de solutia inaintata de Austria cu mentiunea ca ministrul lor de finante, Thierry Breton, va continua demersurile pentru sustinerea propunerii privind nivelul de impozitare al restaurantelor. Tinand cont de faptul ca majoritatea statelor membre si-au declarat deja acordul de principiu asupra acestui plan economic, este posibil ca oficialii francezi sa renunte la sustinerea promisiunii electorale a lui Jacques Chirac.

Propunerea presedintelui francez nu gaseste sprijin serios nici macar din interior. Scaderea taxei pe valoare adaugata in restaurante ar insemna o cheltuiala bugetara suplimentara estimata la 3-3,5 mld. euro.

Germania a anuntat si ea prin oficialii sai ca este, in principiu, de acord cu pozitia Frantei, deci ca este de acord cu actualul plan si ca orice amanare in ceea ce priveste votarea si adoptarea acestui pachet ar aduce prejudicii serioase statelor membre.

In timp ce statele fondatoare, din principiu mai rigide si conservatoare, au reusit in cele din urma sa fie de acord cu noul plan, noile state membre isi folosesc dreptul de vot pentru a face opozitie. Nivelul TVA in statele ce au devenit membre de curand a fost deja scazut in anumite sectoare de piata in cursul procesului de aderare, ceea ce inseamna, dupa cum explica oficialii austrieci, ca noul plan economic nu va afecta in mod deosebit dezvoltarea economica a acestora. In ciuda acestor explicatii, tari ca Letonia si Cehia, sunt in continuare nemultumite de faptul ca presedintia UE nu a tinut cont si de sugestiile facute de ele. Ieri, ministrul de finante ceh Bohuslav Sobotka si-a exprimat in mod public nemultumirea fata de ignoranta de a care a dat dovada Austria in relatia cu noile state membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO