Business Internaţional

Olandezii, sceptici cu privire la reforma euro

02.09.2004, 00:00 12

Presedintia olandeza a Comisiei Europene a lansat marti semnale de incertitudine cu privire la  promptitudinea reformei euro.
Ministrul de Finante olandez, Gerrit Zalm, a precizat in fata Comitetului Economico-Monetar al Comisiei Europene ca asteapta propunerile acesteia, dar nu este sigur ca se va ajunge la vreun acord intr-un termen foarte scurt. "Nu cred ca reformarea Pactului de Crestere si Stabilitate se va produce sub presedintie olandeza", a afirmat el.
Gerrit Zalm, care a militat intotdeauna pentru implementarea stricta a regulilor, a fost vazut ca adeptul politicilor dure, aflat mereu pe pozitii importante in disputele Comisiei cu statele membre, mai ales cu Franta si Germania. El a spus ca doreste sa evite un conflict de o asemenea amploare in timpul dezbaterilor pe tema reformei.
"Ceea ce nu vreau, cu siguranta, este sa ne confruntam din nou cu o situatie ca cea din luna noiembrie. Deci, daca se va incheia o intelegere, sper sa existe un consens unanim", a spus Zalm.
Propunerile de reforma sunt asteptate sa sugereze schimbari legate de plafonul deficitului bugetar, care este stabilit la 3% din valoarea produdului intern brut, la ora actuala. Reforma presupune evaluarea situatiei economice a statelor membre atunci cand se calculeaza deficitul.
Zalm a mai insistat si pe determinarea lui de a ataca legile care risca sa stranguleze intreprinderile mici si mijlocii.
Reducerea birocratiei excesive, proiect deja definitoriu pentru olandezi, are implicatii foarte largi in cresterea economica si somaj, a mai explicat Zalm.
Cheltuielile administrative asociate cu regulamentele pentru mediul de afaceri au costat economia olandeza 3,5% din PIB. Si, potrivit lui Zalm, jumatate din aceste regulamente sunt impuse de Bruxelles.
Presedintia Comisiei Europene vrea o masura comuna statelor membre pentru a evalua impactul birocratiei excesive asupra mediului de afaceri, iar o propunere in acest sens este asteptata in noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO