Business Internaţional

OMV: In viitor am putea fuziona cu Mol

OMV: In viitor am putea fuziona cu Mol

Actiunile OMV au avansat cu aproximativ 9,8% in acest an, capitalizarea companiei atingand 14 mld. euro

24.04.2007, 17:30 14

OMV, cea mai mare companie petroliera din Europa Centrala, ar putea lua in considerare posibilitatea incheierii unei fuziuni cu compania ungara Mol in conditiile continuarii procesului de consolidare a sectorului petrolier din regiune, a declarat David Davis, directorul financiar al companiei, citat de Bloomberg.
"Pe hartie, aceasta ar fi o alianta rezonabila, luand in considerare sinergiile la care poate duce", a declarat Davies. "In prezent, nu se intreprinde nimic in acest sens", iar OMV nu incearca sa majoreze participatia de 11% pe care o detine deja in cadrul Mol, a adaugat Davies.
OMV a devenit cea mai mare companie petroliera din Europa Centrala si de Sud-Est prin achizitionarea celei mai mari companii petroliere a Romaniei, Petrom, la sfarsitul anului 2004, achizitie ce i-a triplat productia de petrol si gaze naturale. OMV concureaza cu companii ca Mol si compania poloneza PKN Orlen in contextul in care cererea de carburanti din regiune creste in paralel cu dezvoltarea economica.
Autoritatile ungare au votat pe 16 aprilie pentru anularea "actiunii de aur" detinute de guvern in cadrul Mol, sporind astfel sansele ca firmele rivale sa ia in considerare achizitia celei mai mari companii petroliere a Ungariei, arata investitorii.
Aceste actiuni preferentiale confereau guvernului ungar drept de veto in cadrul companiei.
Ungaria si-a vandut majoritatea activelor de stat in anii '90, pastrand drepturi speciale de vot in cadrul unor companii pe care le considera ca avand importanta strategica.
Actiunile de aur permiteau guvernului sa blocheze actiuni corporatiste de genul fuziunilor si vanzarilor de actiuni.
"Nu intrevad evolutii pe termen scurt in ceea ce priveste relatiile dintre OMV si Mol, Mol avand inca limitate drepturile de vot la 10%, ceea ce ingreuneaza incheierea unei fuziuni", a declarat Peter Tordai, analist in cadrul KBC Securities din Budapesta.
"Anularea actiunilor preferentiale ar putea determina alte companii, in special pe cele din Rusia, sa ia in vizor Mol pe viitor", a adaugat Tordai.
Actiunile Mol au avansat cu 0,4% pana la 22.295 de forinti pe bursa din Budapesta ieri, stergand scaderile anterioare de pana la 0,6 procente. Actiunile OMV au scazut cu 0,7% pana la 46,85 euro la bursa vieneza.
"Suntem lider de piata in regiune si dorim sa jucam un rol pozitiv in ceea ce priveste eforturile de consolidare", a declarat Davis. "Dorim ca OMV sa mai existe inca peste cinci ani."
Actiunile OMV au avansat cu aproximativ 9,8% in acest an, valoarea de piata a companiei atingand 14 miliarde de euro. Acestea au crescut de aproximativ patru ori de la inceputul anului 2004 pe fondul achizitiilor realizate de OMV in Balcani, Turcia, cat si al cresterii preturilor petrolului.
Actiunile Mol s-au triplat in aceeasi perioada, compania avand o valoare de piata de 13,4 miliarde de dolari (9,9 mld. euro).

OMV
OMV detine in Romania cea mai mare companie locala, Petrom, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,7 mld. euro
Profitul net aferent anului 2006 a fost de 647 de milioane de euro
Petrom detine 600 de benzinarii

Mol
Mol detine in Romania 121 de benzinarii
A avut o cifra de afaceri de 524 de milioane de euro
Cota de piata in Romania a ajuns la 14,4%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO