Business Internaţional

Organizaţiile civile din Ungaria acuză la FMI „colonizarea prin intermediul capitalului“

Organizaţiile civile din Ungaria acuză la FMI „colonizarea prin intermediul capitalului“

Premierul ungar Viktor Orban este blamat de UE pentru mai multe măsuri luate cu scopul de a întări controlul statului în economie

Autor: Ioana Niţă

12.04.2012, 00:04 714

O asociaţie a grupurilor civile din Ungaria a cerut, într-o scrisoare adresată reprezentantei Fondului Monetar Inter­naţional (FMI) la Budapesta, aplicarea unui tratament egal ţării cu privire la eforturile acesteia de a asigura resurse financiare de la creditorii internaţionali şi a denunţat im­plicarea puterilor străine în afacerile interne prin intermediul capitalului, scrie The Wall Street Journal.

În scrisoarea adresată reprezentantei FMI Iryna Ivaschenko două grupuri şi-au declarat suportul pentru guvernul premie­rului Viktor Orban şi pentru măsurile luate de acesta şi au cerut FMI şi Uniunii Euro­pene să acorde ţării înţelegere, răbdare, solidaritate şi încredere.

Cele două grupuri, COF şi CET, au fost co-organizatori ai campaniei pro-guvernamentale "marş pentru pace" de anul acesta. Eveni­mentul a reunit între 100.000 şi 1.000.000 de participanţi - numărul variază în funcţie de sursa de informare, acesta fiind o demonstraţie majoră de susţinere populară a guvernului.

Liderul delegaţiei, Laszlo Csizmadia, a declarat că grupurile se opun cerinţei FMI de a avea acordul politic al UE pentru aprobarea unui acord.

"Acest lucru ames­tecă problemele politice cu cele economice şi permite manipularea", au spus liderii grupu­rilor. De asemenea, aceştia au menţionat în scrisoare că tabăra politică responsabilă pentru actuala situaţie economică din Ungaria - guvernul anterior, de stânga, care era la putere atunci când datoriile Ungariei au crescut semnificativ - hărţuiesc administraţia premierului Orban cu atacuri bazate pe ideologie.

Tot în scrisoare se solicită ca UE, FMI şi guvernul ungar să îşi rezolve urgent actualele dispute care până în prezent au împiedicat negocierea unui program de finanţare.

"Comunitatea euro­peană are nevoie de uni­tate şi cooperare. Criteriile prin prisma cărora sunt analizaţi membrii UE trebuie să fie obiective şi aceleaşi pentru toţi. Condu­cătorii FMI şi ai UE nu ar trebui să uite proverbul maghiar: cine plăteşte repede plăteşte de două ori mai mult."

Delegaţia formată din patru membri a lăsat scrisoarea la biroul lui Ivaschenko împreună cu un buchet de flori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24