Business Internaţional

„Ori vă întoarceţi la stat, ori vă pierdeţi banii“ sau cum sunt forţaţi ungurii să se întoarcă la pensiile de stat

„Ori vă întoarceţi la stat, ori vă pierdeţi banii“ sau cum sunt forţaţi ungurii să se întoarcă la pensiile de stat

Autor: Gabriel Razi

25.11.2010, 23:30 17

Guvernul condus de premierul Viktor Orban le dă persoanelor careau pensii private obligatorii "libertatea de a alege" între arămâne clienţi ai fondurilor private şi a direcţiona contribuţiileîn întregime către stat. Cei care vor alege să rămână în pilonul IIvor plăti însă un preţ foarte mare: vor pierde circa 70% dintotalul contribuţiilor pentru pensie, scrie Budapest BusinessJournal.

În prezent, angajatorii din Ungaria contribuie cu 24% dinsalariul brut al fiecărui angajat la sistemul de pensii de stat, întimp ce salariaţii plătesc încă 9,5%, din care 8% merg la fondurilede pensii din pilonul II. Contribuţiile angajaţilor vor creşte la10% în ianuarie. Noile măsuri stabilesc că cei ce vor rămâneclienţi ai fondurilor de pensii private după data de 31 ianuarie2011 vor fi privaţi de contribuţiile făcute de angajatorii lor.Sumele pe care angajatorii le vor plăti după 1 februarie 2011 vorintra în conturile guvernului, dar nu vor fi luate în considerarela calcularea pensiei persoanei pentru care sunt plătite.

"Cei ce vor renunţa la pensia de stat, care este bazată pesolidaritate socială, decid că în viitor nu mai vor să fie membrisolidari ai comunităţii", a declarat ministrul economiei GyorgyMatolcsy.

Cine rămâne la privat pierde contribuţiacompaniilor

Guvernul spune că nu este o formă de naţionalizare, maghiariicare decid să rămână clienţi ai fondurilor de pensii din pilonuldoi nefiind privaţi de contribuţiile pe care le-au făcut până înprezent la fondul de pensii de stat, ci doar de contribuţiileviitoare.

"Este fără precedent în Europa ca un guvern să îşi ameninţeproprii cetăţeni cu expulzarea din sistemul public de pensii. Esteprobabil de ajuns pentru a se asigura că nimeni nu va mai rămâne însistemul privat de pensii", spune Zoltan Torok, economist în cadrulRaiffeisen Bank.

Fondurile de pensii private din Ungaria gestionează banii a 3milioane de clienţi, iar de la 31 ianuarie 2011 activele acestoravor fi transferate automat la stat, în timp ce cei care doresc sărămână în continuare clienţi ai fondurilor private trebuie să facăo cerere pentru a-şi exprima opţiunea.

Autorităţile de la Budapesta speră că astfel se vor reîntoarceîn conturile statului activele în valoare de 11 miliarde de euro pecare le gestionează acum fondurile de pensii private, aproximativ10% din PIB-ul Ungariei.

Jumătate din aceste active sunt plasate în pachete de acţiuniale companiilor maghiare şi străine, în timp ce a doua jumătateeste investită în obligaţiuni de stat.

Precedentul 2009

Ministrul Matolcsy a ţinut să reamintească că în 2009,contribuabililor le-a fost dată posibilitatea de a se reîntoarce lasistemul de pensii al statului şi că 60% dintre contribuabilii cuvârsta de peste 52 de ani au optat pentru reîntoarcerea la sistemulde stat.

Maghiarii care se vor reîntoarce la pensia de stat vor lua cu eiactivele pe care le-au acumulat până în prezent în fondurileprivate şi în cazul în care există randament pozitiv pentruplasamentele respective, aceştia pot retrage sumele de bani sau lepot depune în conturile de pensii ale statului sau într-un fond depensii facultativ. Totuşi autorităţile susţin că randamentelefondurilor private din pilonul al doilea sunt foarte mici sau chiarnegative. Randamentele reale ale activelor plasate deadministratori se învârt în marja 0%-1%, iar statul se oferă săacopere diferenţa în cazul fondurilor care au înregistratrandamente mai mici decât inflaţia.

Guvernul vrea să pună mâna pe politicamonetară

Guvernul intenţionează să modifice legea care reglementeazăactivitatea băncii centrale pentru a putea impune discreţionarmembrii în Consiliul Monetar, cel care stabileşte ratele dobânziide referinţă, scrie Portofolio.hu. În prezent Consiliul Monetareste format din 5-7 membri, patru dintre aceştia urmând să îşitermine mandatul în martie 2011. Conform actualei legislaţii, doidintre ei ar urma să fie aleşi de premier, iar ceilalţi doi decătre guvernatorul băncii centrale. Trei dintre membrii Consiliuluisunt guvernatorul şi cei doi adjuncţi ai săi, iar Fidesz vrea încazul celorlalţi patru ca aceştia să fie numiţi sau demişi de cătreComisia economică din Parlament. Astfel, politica monetară a ţăriiva putea fi decisă politic, iar analiştii se aşteaptă ca dobânda dereferinţă să fie redusă şi astfel forintul să se deprecieze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO