Business Internaţional

Pandemia a adus bursele la mâna companiilor farma. Investitorii şi economiştii încearcă să evalueze impactul omicron

Pandemia a adus bursele la mâna companiilor farma....

Autor: Catalina Apostoiu

30.11.2021, 00:05 811

Bursele din întreaga lume şi-au mai revenit la începutul acestei săptămâni după ce anunţul privind apariţia unei noi tulpini de coronavirus, omicron, a declanşat vânzări masive şi o goană după active mai puţin riscante. Doi oameni de ştiinţă sud-africani au sugerat că simptomele noii tulpini sunt moderate deocamdată, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat la prudenţă, spunând că va mai dura ceva timp până când evaluarea noii tulpini va fi finalizată.

Investitorii încearcă să determine dacă apariţia noii tulpini va ajunge să fie o sperietură de scurtă durată de pe urma căreia pieţele îşi vor reveni, sau o lovitură mai amplă la adresa redresării economiei mondiale, scrie Bloomberg.

Soarta pieţelor mondiale depinde acum cel puţin parţial de laboratoarele care analizează omicron, iar investitorii ar putea avea săptămâni de nesiguranţă în faţă în aşteptarea răspunsurilor. „Mai multă claritate privind omnicron ar putea apărea în două-opt săptămâni, timp în care cererea de active mai riscante ar putea fi puternic afectată, potrivit strategilor Citigroup.

Traderii şi-au redus de asemenea pariurile pe înăsprirea politicii mone­tare pentru combaterea inflaţiei, tema dominantă pe fondul aştep­tă­rilor că ce a fost mai rău din pan­demie a trecut.

Ce va însemna exact omicron pentru creşterea economică şi inflaţie rămâne însă neclar.

Noua tulpină dă o lovitură masivă speranţelor că economia mon­dială va păşi în noul an pe o poziţie mai solidă. Impunerea de restricţii de călătorie va zdruncina în­crederea consumatorilor şi com­pa­niilor, limitând probabil activitatea în unele locuri chiar în momentul în care lumea se pregăteşte de săr­bători.

Ce se va întâmpla mai departe va fi dictat de ceea ce oamenii de ştiinţă vor descoperi despre noua tulpină. Cel mai sumbru scenariu ar fi dacă mutaţia va necesita o revenire la lockdown-uri, care ar ameninţa lanţurile de aprovizionare deja sub presiune şi sufoca cererea în curs de redresare. Astfel ar apărea temeri privind stagflaţia.

Un scenariu mai optimist ar fi dacă mutaţia nu se dovedeşte a fi extrem de periculoasă. Însă apariţia acesteia ar trebui să servească drept avertisment că pandemia va rămâne o ameninţare pentru economia mondială, poate ani întregi de-acum încolo.

Totuşi, unii economişti spun că impactul ar putea fi mai redus decât cel înregistrat în timpul recesiunii din 2020. Guvernele, cu excepţia celui chinez, ezită să se grăbească în a institui lockdown-uri. „Companiile şi gospodăriile s-au adaptat la restricţii şi lockdown-uri, aşa că impactul ar putea să nu mai fie la fel de sever de această dată“, arată analiştii Nomura.

În Europa, şefa BCE Christine Lagarde susţine că zona euro este într-o formă mai bună în faţa noii tulpini de coronavirus, mai bine echipată să facă faţă posibilului impact economic al acesteia, potrivit Reuters.

Un lucru este sigur: nesiguranţa economică a crescut şi mai mult, iar economiştii au nevoie de o doză însemnată de modestie în anticiparea tendinţelor din 2022, notează analiştii Nomura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO