Business Internaţional

PayPoint: Ne extindem reteaua de POS-uri, pentru ca romanii prefera platile cash, iar alternativele de plata a facturilor sunt limitate

23.05.2008, 21:45 62

PayPoint a preluat, in mai 2007, distribuitorul de servicii mobile pre-platite Pay Store, parte a grupului RTC Holding, detinut de omul de afaceri Octavian Radu, pentru 10,3 milioane de lire sterline (12,9 milioane de euro).
Serviciile PayPoint permit plata cu numerar sau cu cardul la un POS (Point of Sale) a facturilor la utilitati sau incarcarea cardurilor de debit sau a cartelelor prepay pentru telefonia mobila.
"Achizitia Pay Store in Romania este primul pas in strategia de extindere a operatiunilor internationale, iar planurile de lansare a serviciului de plata a facturilor sunt avansate. Exista noi oportunitati de dezvoltare viitoare prin majorarea cotei de piata, noi initiative si produse", a declarat intr-un comunicat presedintele PayPoint, David Newlands.
Veniturile au urcat cu 35%, la 212 milioane de lire sterline (265 mil. euro), de la 157 mil. lire sterline in anul financiar precedent, alimentate, printre altele, de majorarea volumului tranzactiilor si de veniturile mai mari obtinute din vanzarile de cartele electronice reincarcabile pentru telefoanele mobile in piete precum Irlanda si Romania.
PayPoint a obtinut un profit operational de 29 de milioane de lire sterline (36,2 mil. euro), in crestere cu 16%, de la 25 milioane de lire sterline in anul financiar precedent.
Costurile legate de vanzari s-au marit cu 40%, la 156 de milioane de lire sterline (195 de milioane de euro). In Irlanda si Romania costurile implicate de vanzarile de cartele reincarcabile au urcat la 55 de milioane de lire sterline (68,7 milioane de euro), de la 21 de milioane de lire sterline in urma cu un an, ceea ce a dus la un avans disproportionat al cheltuielilor comparativ cu veniturile.
De la achizitia Pay Store, reteaua de retail a companiei britanice in Romania a crescut cu 756 de unitati, in conditiile in care PayPoint a inceput sa dezvolte o retea de plata a facturilor la nivel national si intentioneaza sa infiinteze in acest an 1.500 de terminale, se mai arata in comunicat.
Pay Store detine in prezent peste 4.000 de unitati echipate cu terminale electronice si alte 2.000 de unitati de retail.
PayPoint a infiintat si un serviciu de plata a facturilor, in conformitate cu reteaua de retail detinuta in Marea Britanie.
Investitiile vor face ca operatiunile PayPoint in Romania sa inregistreze pierderi in primul semestru din actualul an financiar.
In Romania, PayPoint comercializeaza atat cartele preplatite, cat si reincarcabile pentru telefoanele mobile.
Compania a inregistrat pierderi in anul financiar trecut, asa cum a anticipat, intrucat a investit in consolidarea echipei de management, a transferat operatiunile de procesare de la un furnizor local la centrul din Welwyn Garden City si a format o noua echipa de vanzari, pe langa alte masuri de modernizare a sistemelor.
Aproape toti romanii isi platesc facturile in numerar, iar canalele de plata sunt slab dezvoltate. Din acest motiv, PayPoint anticipeaza ca va face noi investitii si va extinde reteaua din Romania peste nivelul prevazut initial.
Pay Store este bine plasata pe piata pentru a beneficia de pe urma orientarii consumatorilor de la cartelele telefonice preplatite la cele reincarcabile, dar si a dezvoltarii pietei serviciilor de plati in numerar, spun reprezentantii companiei.
PayPoint este listata la bursa din Londra din 2004 si are o capitalizare de piata de 380 de milioane de de lire sterline (475 de milioane de euro).
Compania este lider pe segmentul de plati cash si online in Marea Britanie si Irlanda, operand plati anuale pentru aproximativ 5.000 de clienti si comercianti prin retele nationale de terminale electronice in peste 17.500 de puncte de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO