Business Internaţional

PepsiCo preia o companie de sucuri din Ucraina

11.06.2007, 22:37 43

Companiile PepsiAmericas si PepsiCo au ajuns la o intelegere privind preluarea a 80% din compania Sandora, cea mai mare producatoare de bauturi racoritoare din Ucraina. Aceasta achizitie, evaluata la 542 de milioane de dolari, este punctul de plecare pentru dezvoltarea pe piata cu un ritm rapid de crestere din Ucraina.
Piata ucraineana de bauturi racoritoare este in plina dezvoltare, avand mai mult de 46 de milioane de consumatori. Sandora este lider pe piata sucurilor, cu o serie de branduri distinct pozitionate, care reprezinta aproximativ jumatate din volumul total de sucuri consumate de ucraineni. Cu peste 3.500 de angajati, Sandora detine un sistem eficient de aprovizionare si distributie si doua fabrici moderne in Nikolaev.
"Suntem entuziasmati de parteneriatul cu PepsiCo pentru a crea un nou model de dezvoltare a pietei de bauturi racoritoare in Ucraina", declara Robert Pohlad, presedinte si CEO al PepsiAmericas.
"Avem o strategie clara de extindere pe piata internationala. Economia in dezvoltare a Ucrainei si piata bauturilor racoritoare, alaturi de puternicele branduri Sandora, prezinta un mare potential de crestere."
"Extinderea noastra in Ucraina reprezinta un pas inainte catre una dintre pietele importante vizate de noi, dupa piata romaneasca", declara Kennetth Keiser, presedintele si directorul de operatiuni al PepsiAmericas.
"Brandurile companiei Sandora vor fi un minunat adaos in portofoliul nostru", declara Michael White, vicepresedinte PepsiCo si directorul executiv al PepsiCo International. "De abia asteptam sa colaboram cu echipa Sandora pentru satisfacerea consumatorilor din Ucraina".
PepsiAmericas si PepsiCo vor achizitiona 80% din Sandora, printr-un joint-venture in cadrul caruia PepsiAmericas va detine o participatie de 60%. PepsiCo va supraveghea dezvoltarea brandului, in timp ce PepsiAmericas se va implica in coordonarea activitatilor zilnice.
PepsiAmericas este al doilea imbuteliator si vanzator din lume de produse marca Pepsi si deruleaza operatiuni in 19 state americane, Europa Centrala si insulele Caraibe. PepsiCo este una dintre cele mai mari companii de bauturi racoritoare si produse alimentare din lume, cu venituri anuale de peste 35 mld. dolari (26 mld. euro). Compania deruleaza operatiuni in aproape 200 de tari si are peste 168.000 de angajati. Principalele afaceri sunt: snacksurile Frito-Lay, bauturile PepsiCo, Gatorade, Tropicana si Quakier foods. Portofoliul PepsiCo include 17 branduri care inregistreaza fiecare vanzari anuale de mai mult de 1 miliard de dolari (740 mld. euro).
PepsiCo a adoptat un program de responsabilitate sociala prin care vizeaza crearea de retele sociale in jurul unor obiective comunitare. Se doreste returnarea serviciilor sale comunitatii prin satisfacerea nevoilor consumatorilor, reaprovizionarea mediului cu apa, energie, asigurarea celor mai bune conditii pentru angajatii sai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO