Business Internaţional

Petrolul trage bursa europeana in jos

11.07.2006, 17:15 10

Dupa ce pretul barilului de petrol a scazut pentru a treia zi consecutiva, bursele europene au intrat in declin, ritmul fiind dat de Eni (Italia) si Statoil (Norvegia). Renault, care ar putea incepe negocierile de fuziune cu General Motors a condus declinul in industria producatorilor de automobile, relateaza Bloomberg.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,4% pana la 320,16 de puncte, companiile petroliere avand cea mai puternica evolutie descendenta dintre grupurile urmarite. Stoxx 50 a pierdut 0,5% in timp ce Euro Stoxx 50, indicele bursier al zonei de moneda unica, a pierdut 0,7 procente.
"Bursele europene intampina in continuare vant din fata, mai ales din partea perspectivei pe termen lung a ratelor dobanzilor", este de parere Justin Hill, manager la Pictet Asset Managment.
In SUA, indicele Dow Jones Industrial Average a incheiat saptamana trecuta la cel mai jos nivel al lunii, pe fondul asteptarilor pietei ca rezultatele financiare trimestriale sa indice o incetinire a ritmului de crestere economica.
Pentru a treia zi la rand pretul petrolului a scazut la bursele din New York, datorita semnalelor favorabile trimise de Iran, al patrulea producator de petrol al lumii, privind o posibila intelegere asupra programului nuclear de cercetare.
Pretul livrarilor de petrol pentru august a scazut cu 0,7% pana la 73,56 $/baril la Bursa Marfurilor din New York.
Actiunile Eni, a patra companie petroliera din Europa, au pierdut 0,9%, ajungand la valoarea de 32,24 euro la bursa din Milano. In acelasi timp cotatia actiunilor Statoil, cea mai mare companie petroliera si de gaze naturale din Norvegia, a scazut cu 1,3% ajungand la nivelul de 32,19 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24