Business Internaţional

Pietele asiatice de imprumut atrag tot mai multi investitori

10.09.2003, 00:00 11



Valoarea obligatiunilor corporatiste vandute in acest an de companiile asiatice ar putea atinge un nivel record, tendinta reflectand interesul investitorilor pentru aceasta regiune, intr-un moment in care piata americana este mai putin sigura, relateaza Financial Times.



Saptamana trecuta, ritmul vanzarilor de obligatiuni corporatiste din zona a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, piata inregistrand sapte tranzactii cu o valoare cumulata de 2,9 miliarde de dolari.



Potrivit firmei de cercetare Dealogic, datoriile corporatiste contractate de la inceputul acestui an de companiile asiatice, mai putin cele din Japonia, depasesc 19 miliarde de dolari. Pentru perioada similara a anului trecut statisticile au indicat o valoare de 14 miliarde de dolari.



O serie de analisti estimeaza ca valoarea operatiunilor din acest an va depasi nivelul anterior de 22 de miliarde de dolari. Mai mult, 2003 ar putea marca un nou record dupa cel din 1997, in perioada imediat urmatoare crizei financiare din Asia, cand companiile au vandut obligatiuni in valoare de 27 de miliarde de dolari.



Jon Pratt, analist in cadrul CSFB, se asteapta la o cifra de aproape 30 de miliarde de dolari, mizand pe tendinta investitorilor de a directiona rezerve substantiale de lichiditati pe pietele de imprumut din regiune.



Surse din sectorul bancar considera, la randul lor, ca semnalele pozitive din ultima perioada vor spori atractivitatea acestor tranzactii.



Saptamana a inceput cu o emisiune de 500 de milioane de dolari lansata de compania care administreaza aeroportului din Hong Kong. In urmatoarele zile, investitorii vor putea achizitiona obligatiuni emise de producatorul indonezian de nichel si aur PT Aneka Tambang, operatiunea urmand sa ii aduca aproximativ 200 de milioane de dolari.



Mai multi analisi au remarcat imbunatatirea situatiei de pe pietele asiatice de imprumut inca din luna iulie, cand fluctuatiile din Statele Unite au impus prudenta investitorilor, determinandu-i sa se orienteze spre alte regiuni. In plus, previziunile pesimiste legate de activitatea economica din Asia s-au estompat, odata cu atenuarea temerilor legate de declansarea unui razboi in peninsula coreeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO