Business Internaţional

Pietele financiare se indreapta spre o noua prapastie

09.07.2001, 00:00 12



Pietele financiare din Turcia s-au prabusit in ultima sedinta a saptamanii trecute, dupa ce Kemal Dervis, ministrul economiei, a esuat in tentativa de a obtine acordul Fondului Monetar International pentru eliberarea transei de 1,5 miliarde dolari.

Din cauza panicii create dupa ce FMI a amanat discutiile asupra imprumutului acordat Turciei, lira turceasca a cazut pana la un minim istoric de 1.334.000 lire/$, o valoare cu aproape 50% mai mica decat cea inregistrata inainte de liberalizarea cursului valutar dfin februarie.

In acelasi timp, indicele ISE National-100, indicele principal al bursei din Istanbul, a pierdut 9%, inchizand la 10.168,80 puncte, relateaza Financial Times.

Fondul Monetar International a anuntat saptamana trecuta ca a amanat deblocarea unei noi transe de imprumut din pachetul de ajutor financiar in valoare de 15,7 miliarde de dolari destinat Turciei, din care guvernul a obtinut deja patru miliarde dolari.

Principala nemultumire a reprezentantilor FMI vizeaza numirea unei noi conduceri la compania de telecomunicatii de stat, Turk Telecom, care trebuie privatizat, conform acordului incheiat intre guvernul turc si Fond.

FMI nu a fost convins de profesionalismul acestora, sustinand ca unii membri ai consiliului de administratie au fost numiti pe criterii politice, care nu au experienta in sectorul privat. Cu toate acestea, autoritatile de la Ankara insista asupra faptului ca Turcia si-a indeplinit toate obligatiile asumate prin acordul cu FMI.

Analistii afirma ca, in urma amanarii deblocarii transei de 1,5 miliarde de dolari, Turcia este amenintata de perspectivele unui nou colaps al pietelor financiare, dupa cele doua crize din noiembrie si februarie.

O eventuala criza va distruge stabilitatea politica a statului turc. "Daca conflictul dintre guvern si FMI va continua, va fi fatal pentru pietele financiare", spune Timothy Ash, economist al pietelor emergente la Bear Sterns din Londra.

Piata datoriei interne este cel mai important risc care ameninta stabilitatea financiara a Turciei, este de parere Ash. Orice alta amanare a eliberarii transei din partea FMI va afecta semnificativ increderea investitorilor locali si va creste foarte mult costul atragerii de noi finantari din partea acestora.

Ca urmare, "programul economic va esua daca guvernul nu va reusi sa rezolve ecuatia datoriei publice interne", a adaugat Ash.

"In cele din urma, lira va urca pana la acoperis si Turcia se va confrunta cu o hiperinflatie", a mai spus analistul Bear Sterns.

Randamentele bonurilor de tezaur in moneda nationala au crescut la 91,81, de la 87,95, iar analistii considera ca aceasta saptamana va fi chiar mai slaba. Datoria publica a Turciei reprezinta aproximativ 60% din Produsul Intern Brut si va creste, probabil, pana la sfarsitul anului la 70% din PIB, conchide Ash.

Avand in vedere ca o buna parte din exporturile Romaniei se indreapta catre Turcia si faptul ca o noua criza financiara ar putea afecta toate pietele emergente, amanarea eliberarii transei nu este deloc favorabila pentru tara noastra.

Oficialii FMI nu au stabilit o data in care vor reanaliza "cazul" Turciei, incercand evident sa forteze autoritatile de la Ankara sa accelereze procesul de reforma.

"Pana in prezent, organismul financiar a fost mult mai 'bland', atunci cand Turcia nu-si indeplinea obiectivele; dar acum mesajul transmis este ca guvernul trebuie sa respecte programul economic, nu doar sa se apropie de punctele stabilite", a declarat Emin Ozturk, senior economist la societatea de brokeraj Bender Securities.

La doar o zi de la anuntul Fondului Monetar International, Banca Mondiala a decis sa amane o reuniune a consiliului sau director, in cadrul careia urma sa se discute finantarea destinata Turciei.

Cele doua institutii recunosc progresele realizate de guvernul Turciei in adoptarea unei legislatii care sa sustina pachetul de reforme propus de ministrul economiei, dar mai exista inca unele neconcordante intre programul economic aprobat de FMI si realizarile guvernului.

Pe langa restructurarea Turk Telekom, reorganizarea sectorului bancar este o alta problema stringenta, atat pentru autoritatile de la Ankara, cat si pentru reprezentantii FMI si BM.

Economia Turciei este pe o panta descendenta. Produsul National Brut (PNB) in perioada ianuarie-martie a scazut cu 4,2%, mult mai mult decat scaderea de 3% a Produsului National Brut pentru intreaga perioada a anului 2001, prevazuta in programul economic. In plus, rata anuala a inflatiei a ajuns, in luna mai, la 52,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24