Business Internaţional

Poate fi dărâmat cel mai longeviv dictator african?

Poate fi dărâmat cel mai longeviv dictator african?

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

16.02.2011, 23:30 40

Mii de protestatari au ieşit în stradă ieri în Libia, un primsemn că manifestaţiile ce au avut drept rezultat îndepărtarea de laputere a guvernelor din ţările vecine Tunisia şi Egipt au cuprinsşi ţara nord-africană, potrivit presei internaţionale.

Protestatarii din oraşul-port estic Benghazi, al doilea camărime din ţară, scandau sloganuri prin care cereau demisiaprimului-ministru libian Baghdadi al-Mahmoudi. De asemenea,protestele au continuat şi în Bahrain şi Iran.

Potrivit Associated Press, mulţimea nu părea să-şi îndreptemânia către Muammar Gaddafi, care este cel mai longeviv lider dinAfrica, aflându-se la conducerea Libiei de 41 de ani. Totuşi,canalul de televiziune Al-Jazeera citează surse spunând căprotestatarii scandau sloganuri împotriva "conducătorilor corupţiai ţării".

Protestatarii au făcut apel la cetăţeni să facă din ziua de joio "Zi a Mâniei", sperând să genereze demonstraţii populare deamploarea celor din Egipt şi Tunisia, care să pună capăt regimuluilui Gaddafi. Ca şi în cazul protestelor anterioare, activiştiilibieni au rescurs la site-uri de socializare incluzândFacebook.

Astfel de manifestaţii sunt neobişnuite în Libia, a căreieconomie este bazată în principal pe rezervele de petrol şi gaze,unde Gaddafi menţine un control strict asupra vieţii politice.

Agenţia oficială de ştiri a Libiei nu a transmis nimic înlegătură cu protestele anti-guvernamentale, anunţând doar căsusţinători ai lui Gaddafi organizează demonstraţiipro-guvernamentale în Tripoli, Benghazi şi alte oraşe.

Totuşi, potrivit ediţiei online a ziarului libian cu acţionariatprivat Quryna, ce-şi are sediul în Benghazi, mulţimea era înarmatăcu cocteiluri Molotov şi arunca cu pietre.

Conform ziarului, protestatarii au manifestat în faţa unui birouguvernamental local, apoi au mers în piaţa Shajara a oraşului undeau avut loc ciocniri cu poliţia şi cu susţinătorii guvernului.

În urma conflictului, 14 oameni au fost răniţi, inclusiv zeceofiţeri de poliţie, însă niciunul dintre aceştia grav, potrivitQuryna.

Conform agenţiei de presă Thomson Reuters, persoanele implicateîn conflict erau rude ale deţinuţilor din închisoarea Abu Salim dinTripoli, unde sunt ţinuţi militanţi islamişti şi opozanţiiguvernului.

Mai multe grupuri de opoziţie din exil au cerut îndepărtarea dela putere a lui Gaddafi şi un transfer paşnic al puterii înLibia.

Majoritatea analiştilor spun că Libia nu va asista probabil laproteste de amploarea celor din Tunisia sau Egipt. Guvernul deţinesuficiente lichidităţi din petrol pe care le poate utiliza pentrua-i calma pe cetăţeni. Potrivit analiştilor, orice încercare deîndepărtare a lui Gaddafi se va desfăşura probabil în spatelescenei şi nu în stradă. Testul crucial pentru Gaddafi este dacăprotestele vor cuprinde capitala şi vestul ţării.

Cine este Muammar Gaddafi

  • S-a născut în 1942 dintr-o familie de nomazi.
  • A absolvit Universitatea Libiană şi academia militară aţării.
  • A preluat puterea în anul 1969 printr-o lovitură de stat.
  • Din momentul preluării puterii, conduce Libia în absenţa unuiparlament sau a unei constituţii.
  • În 1973 a naţionalizat toate activele petroliere ale ţăriideţinute de străini.
  • Deşi pretinde că este numai un lider revoluţionar fără unstatut oficial, acesta deţine puterea absolută.
  • Finanţarea de către guvernul său a grupurilor revoluţionare şiteroriste din întreaga lume l-a adus în conflict cu StateleUnite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO