Business Internaţional

Polonia a pus pe jar Europa in problema TVA

01.02.2006, 20:46 17

Polonia si-a exercitat dreptul de veto asupra deciziei UE de prelungire a aplicarii TVA reduse in unele state membre.

Toate celelalte 24 de state cazusera de acord anterior cu privire la extinderea schemei de TVA, care expirase in decembrie anul trecut. Conform directivei UE, serviciile precum renovarea caselor, reparatiile de biciclete sau alimentatia publica beneficiau de TVA redus. Expirarea acordului insemna necesitatea prelungirii acestuia cu 5 ani, care s-ar fi putut face doar cu votul unanim al membrilor, dar care nu ar fi extins beneficiile si la tarile nou intrate in UE.

"Polonia nu a obtinut, prin tratatul de aderare, dreptul la aplicarea unei cote reduse de TVA (7%-n.red.) decat pana in 2007. Asta inseamna ca in 2008 noi ar fi trebuit sa dublam TVA la 15%, cat este baza in UE, in timp ce membrii mai vechi ar fi platit TVA intre 5% si 7% pana in 2010", explica Tomaz Suproviz, consilier economic la Ambasada Poloniei la Bucuresti.

"Daca noi nu am primit facilitati la aderare, de ce sa votam pentru facilitatile altora?", a conchis consilierul.

Oficialii de la Varsovia au spus ca statul polonez a adoptat aceasta pozitie pentru ca si cetatenii polonezi sa primeasca aceleasi drepturi ca si ceilalti cetateni din UE.

Problema grava a Uniunii Europene este ca, daca Polonia nu se razgandeste, va trebui demarat un proces impotriva celor noua state europene care sunt in ilegalitate de o luna incoace, pentru ca au continuat sa aplice cotele reduse de TVA si dupa 31 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24